Hjem Kjendisnytt Birgit Skarsteins sterke historie om hvordan hun ble lam og livet etterpå

Birgit Skarsteins sterke historie om hvordan hun ble lam og livet etterpå

Birgit Skarstein omtaler det som «min største styrke, men også min største svakhet» –hun var dårlig til å be om hjelp, og skulle klare alt selv.

For Birgit Skarstein som deltar på toppnivå internasjonalt i to ulike idrettsgrener har livet vært full fart fra dag en.

– Mens jeg gikk på videregående hadde jeg to jobber ved siden av, som kassadame og i hjemmesykepleien. Jobbene kolliderte – så vidt. Jeg måtte enten komme et kvarter for sent til den ene eller gå et kvarter før tiden på den andre, forteller Skarstein i et intervju med VG.

I 2008 endrer livet seg for den aktive trønderen. En badeulykke med stygt benbrudd i Malaysia ender opp med bakterieinfeksjon og en rekke operasjoner når Skarstein kommer hjem til Norge. Under en av operasjonene settes epiduralen feil. Hun ble lam.

Mens mange nok kunne gått rett i kjelleren var Skarstein bestemt på at hun skulle klare dette.

– Å bli lam trenger ikke å være slutten, vi er jo så mye mer enn et par bein. Vi hadde noen diskusjoner, jeg og mamma. Jeg begynte ganske fort å lære meg å kjøre rullestol, trene opp overkroppen, teste hvordan jeg kunne gjøre ting med de nye forutsetningene, sier hun og legger til at det tok tok kort tid før hun aksepterte at hun var lam – men mange år før hun aksepterte konsekvensen av det.

Hun anslår det gikk to år før hun skjønte at hun måtte ha litt hjelp. Hun skulle klare alt selv.

Skarstein begynte å studere igjen i januar 2010, rundt tre måneder etter at hun ble lam. Hun pendlet én dag i uka med buss, båt og t-bane fra Sunnaas til Blindern. For å komme seg frem med rullestolen gjennom snøen slet hun ut to hanskepar i uken.

Da hun flyttet inn i en leilighet i Oslo etter oppholdet på Sunnaas, var det til en upraktisk leilighet.

– Jeg ville ikke ha en sånn leilighet for funksjonshemmede. For jeg var da ikke funksjonshemmet, forteller hun.

Skarstein fortsatte å gjøre det alle med to fungerende bein gjorde – uten å be om hjelp.

– Det var nok verre for folk rundt meg at jeg ikke ville ha hjelp enn om jeg ba om hjelp hele tiden. Min største styrke er også min største svakhet. Jeg holdt på å brenne meg helt ut, var så sliten, sier hun.

Deltok i «Skal vi danse»

I 2020 deltok Skarstein i «Skal vi danse».

I den åttende runden av «Skal vi Danse» var det Birgit Skarstein og Michael Andreassen som endte opp i danseduell. Etter duellen ble det klart at den folkekjære paraidrettsutøveren Birgit Skarstein måtte forlate konkurransen.

– For en fantastisk dansereise dette har vært. Jeg er så glad og takknemlig for å få ha vært en del av eventyret!, skrev Skarstein selv på Instagram da etter at hun røk ut.

Men selv om Skarstein ble svært populær i de norske hjem gjennom konkurransen, var det også en rekke nettroll som skapte kvalme rundt deltakelsen hennes.

Da det ble kjent at Birgit Skarstein skulle delta i «Skal vi danse» ventet det mange reaksjoner. Positive reaksjoner, men dessverre også negative fra folk som mente at hun bare var med fordi hun var lam, og at hun derfor ville sanke mange «sympatistemmer».

Blant kommentarene på Facebook har man kunne lese meninger som:

«Her er det vel allerede satt en vinner Birgit Skarstein det er jo både vakkert og politisk riktig» og «Enda en gang må de ha en som kommer til å få masse sympatistemmer».

Birgit Skarstein var også ute i media før premieren og fortalte at hun ikke ville ha noen særbehandling fordi hun sitter i rullestol.

– Jeg forstår at folk spør om disse tingene, men jeg skal på ingen måte ha noe «free pass». Dommerne skal være like strenge med meg som med de andre. Det er også derfor vi øver så mye, for at det skal sitte teknisk og se bra ut, sa hun til Se og Hør.

Vi kan ikke annet enn å bli utrolig imponert over denne damen!

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com