Hjem Dyr Birgit Skarstein hylles for valget sitt: Dyrevelferd er viktig

Birgit Skarstein hylles for valget sitt: Dyrevelferd er viktig

Kyllingprodusenten har inngått en langvarig samarbeidsavtale med Birgit Skarstein. Samarbeidet skal bidra til økt oppmerksomhet på dyrevelferd, og til at flere velger en kylling som vokser saktere.

– Det er noe tøft med folk som tør å ta verdistandpunkt, og i tillegg stå i konsekvensene av dem. Norsk Kylling viser at de har vært villige til å faktisk investere i god dyrevelferd. De setter handling bak ordene og står for det de sier, og det har jeg stor respekt for, sier Birgit Skarstein. 

Nyheten om samarbeidet slippes i en pressemelding fra Norsk Kylling, som i fjor høst annonserte at de hadde signert en strategisk sponsoravtale med Johannes Høsflot Klæbo.

Gleder seg til å samarbeide med et forbilde

Norsk Kylling produserer blant annet merkevarene Solvinge og Stange, som kun selges på REMA 1000. Administrerende direktør i Norsk Kylling, Hilde Talseth, er glad for at Skarstein ønsker å bruke posisjonen sin til å få flere til å forstå hvorfor det har noe å si hvilken kyllingtype vi spiser.

– Birgit har et fantastisk engasjement for alt hun driver med, og er et forbilde som vi gleder oss til å jobbe tett med fremover, sier hun. 

Skarstein fremhever verdien av å samarbeide med et selskap som er opptatt av hvordan næringslivet kan ta ansvar og bidra til sunnere og mer bærekraftige valg. 

– Norsk Kylling er en utfordrer som setter en ny standard. De er offensive og innovative, og gode på å bruke mulighetsrommet, uten å kompromisse på verdiene. Det er mye overføring mellom idrett og næringsliv, og jeg tror vi har mye å lære av hverandre, sier Skarstein. 

Les også: Hotellkjeden setter ned foten – nekter å servere lidende turbokyllinger

Har investert for vekst

Norsk Kylling har gjort store investeringer de siste årene, med bytte til en kyllingtype som vokser saktere, og investeringer i nye produksjonsanlegg med verdensledende løsninger for dyrevelferd, klima og miljø.

– Vi har kapasitet til å doble produksjonen vår, og har store ambisjoner for vekst i dagligvarehandelen og andre markeder. Ved å investere i innovative og effektive løsninger, har vi også gjort det mulig å satse på dyrevelferd, klima og miljø. For oss er ikke dette et premiumprodukt, god dyrevelferd er standard for all kyllingen vi produserer, forteller Talseth.

Mange vet ikke hvorfor kyllingtypen har noe å si

Blant merkevarene til Norsk Kylling er Solvinge og Stange, som kun selges på REMA 1000. Men at det er Norsk Kylling som produserer disse merkevarene, er det ikke så mange som vet. 

– Det er fortsatt mange som ikke kjenner hvilke produkter vi produserer, og som heller ikke vet hvorfor det har noe å si hvilken kyllingtype vi bruker. For å nå ut med historien vår trenger vi hjelp av gode ambassadører som Birgit, avslutter Talseth.

Norsk Kylling samarbeider med 134 bønder i Midt-Norge, og var i 2018 det første selskapet i Norge som gikk over til en mer saktevoksende kyllingtype. I 2022 var Norsk Kylling den første industrielle produsenten i verden som la om hele produksjonen til den internasjonale dyrevelferdsstandarden European Chicken Commitment (ECC). 

Les også: Turbokylling? Nei takk, sier Reitan og lover bærekraftig kylling hos Narvesen og 7-eleven

Flere og flere sier nei

Reitan-kjedene Narvesen, Northland, ​YX​/​7-Eleven og 7-eleven har allerede besluttet å fjerne den såkalte turbokyllingen fra alle sine butikker. Til sammen driver kjedene mer enn 420 salgssteder, og beslutningen vil påvirke mer enn 200 000 kyllinger, år etter år.

I fjor sommer kom nyheten om at Reitan-systemet også fikk følge av Nordens største hotellkjede, Scandic Hotels, som droppet turbokyllingene fra menyen.

Vekten tvinger kyllingene til å sitte stille fra de er et par uker

Dyrevernorganisasjonen Amina har lenge vært en forkjemper for mer bærekraftig kyllingproduksjon. De forteller på nettsidene sine at passiv atferd, utmattelse, organfeil, pusteproblemer, sår på beina og gangproblemer er blant problemene turbokyllingene Ross 308 opplever.

Kyllinger er fra naturens side er aktive dyr. 

– Når kyllingene er 2-3 uker gamle, kan de ikke lengre bevege seg naturlig og bruker mesteparten av tiden deres på å sitte passivt. Det er dessuten forskning, som viser at de blir frustrerte over ikke å kunne bevege seg fritt. I alvorlige tilfeller kan det til og med være en utfordring for dem å komme seg til fôr og vann slik at de ligger stille mesteparten av tiden. Dyrene har ganske enkelt blitt tvunget til å tilpasse seg en produksjon der de trives dårlig, i stedet for at produksjonen tilpasseses til dyrenes naturlige behov, sier Animas forskningskonsulent i Dyrevelferd og Dyreetikk, Anna Kornum. 

4 av 5 butikk-kyllinger er turbokyllinger

Mange forskere enige om at de konvensjonelle kyllingene er noen av de produksjonsdyrene som har det aller verst. Ut av de 65 millioner kyllinger, som årlig avles og slaktes i Norge, er rundt 3/4 av kyllingene hurtigvoksende. De er av typen Ross 308.

Dyrevernalliansen er også en ivrig pådriver for å få bukt med den hyperintensive kyllingoppdretten av Ross 308, som har forårsaket utallige skandaleoppslag om manglende dyrevelferd i mediene.

Til tross for oppslagene er det ifølge Dyrevernalliansen fremdeles slik at 4 av 5 kyllinger du finner i matbutikken er av turbokylling-rasen Ross 308.

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com