in

Birgitte Tengs-rettssaken starter i dag

Wolfmann/Wikimedia

Birgitte-saken starter i Haugaland og Sunnhordland Tingrett i dag, over 27 år etter at 17 år gamle Birgitte Tengs ble drept.

Om morgenen lørdag 6. mai i 1995 fant en lokal bonde på Karmøy 17 år gamle Birgitte Tengs voldtatt og drept noen hundre meter unna hjemmet hennes.

Birgitte Tengs fetter ble pågrepet for drapet. Han tilsto, men trakk senere tilbake tilståelsen. Fetteren ble dømt for drapet i tingretten, men ble frikjent i lagmannsretten. Han ble likevel dømt til å betale oppreisning til foreldrene til Birgitte. Helt frem til for et par dager siden ble den sivile erstatningsdommen mot fetteren opprettholdt.


Tengs-saken var den første saken Cold Case-gruppen i Kripos tok fatt i da denne gruppen ble opprettet. Og for et drøyt år siden, den 3. september 2021, opplyste politiet at de hadde en ny siktet i Birgitte-saken.

Når rettssaken starter i dag, er det med 52 år gamle Johny Vassbakk på tiltalebenken i Haugaland og Sunnhordland tingrett. Det er nye DNA-analyser som har ledet politiets mistanke mot mannen som har levd et stille og tilbaketrukket liv på Vestlandet. Han skal ikke være gift og har ikke barn. Mannen skal ha flere domfellelser på seg. Blant annet for seksuell trakassering og blotting.

Johny Vassbakk nekter enhver befatning med Birgitte-saken, og sier han aldri har hatt kontakt med henne. Det er derfor ventet at han vil svare nei på spørsmålet om han erkjenner straffskyld.

Mandag og tirsdag er satt av til innledningsforedrag. Aktoratet ventes også å si mer om bevisene i saken, også DNA-beviset. Ny teknologi er trolig politiets beste kort i etterforskningen nå, har en tidligere Kripos-etterforsker uttalt.

Det er ifølge VG satt av åtte uker til saken.

Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

Tidligere NRK-korrespondent Tomm Kristiansen er død

Emma oppdaget en rev i hagen – se bildene som går viralt