in

Ble erklært død i 1999 – nå har saken tatt en uventet vending

Patricia Kopta bodde i Pennsylvania før hun ble savnet. Foto: privat

Patricia Kopta (83) ble sist sett i Pittsburgh i Pennsylvania i 1992. Familien ante ikke hva som hadde skjedd. I 1999 ble hun erklært død. Men i 2022 da en ansatt på et sykehjem i Puerto Rico begynte å stille spørsmål – tok saken en uventet vending.

Historien om den nå 83 år gamle kvinnen har spredd seg som ild i tørt gress på avissider verden rundt.

Før hun forsvant var hun gift med Bob Kopta i 20 år.


– Det er en lettelse å vite at hun ikke ligger i en grøft et sted, eller myrdet et sted, sier ektemannen ifølge Sky News.

Han legger til at familien hans mistenkte at hun kunne være i Puerto Rico, men hun ble erklært død for rundt 25 år siden.

Den for lengst pensjonerte elektrikeren forteller også at han hadde rådført seg med en synsk om hvor hun befant seg. Ektemannen legger ikke skjul på at han har hatt en rekke følelser rundt dette opp gjennom årene, men sier han synes det er godt å vite at kona lever og blir tatt vare på.

– Etter 30 år prøver du å glemme det. Nå kan jeg glemme det. Vi vet hva som skjedde, og hun blir tatt hånd om nå, sier han ifølge Sky News.

Bob Kopta var bare i 50-årene da kona forsvant. Lokalavisen Pittsburgh Post-Gazette skriver ifølge Dagbladet at han aldri giftet seg på nytt.

Det var ingen livstegn fra Patricia på mange år, bortsett fra et brev hun sendte til ektemannen Robert. Der forklarte hun at noen fulgte etter henne, noe hun hadde påstått flere ganger tidligere.

Fryktet trolig å ende opp på institusjon

I hjembyen Pittsburgh i den amerikanske delstaten Pennsylvania var Patricia Kopta kjent for å være en «eksentrisk» gatepredikant. Visepolitimester Brian Kohlhepp sier ifølge Sky News at hun gikk under navnet «Sparrow» (Spurven).

Bob Kopta forteller at kona jobbet som heisoperatør ved The Art Institute of Pittsburgh før hun forsvant. Forsvinningen hennes skjedde ikke lenge etter at legene ved en psykiatrisk klinikk hadde diagnostisert henne med grandiose vrangforestillinger og sagt at hun viste tegn til schizofreni.

Men Patricia Kopta slapp ut fra mentalsykehuset. Hun fortsatte å forkynne rundt i Pittsburghs gater – helt til hun en dag plutselig forsvant.

Kohlhepp sier at politiets teori er at hun valgte å flykte fra USA fordi hun var redd for å ende opp på en institusjon.

Kom på sykehjem i 1999

Sju år etter at hun forsvant, det samme året som hun ble erklært død i USA, ble Patricia Kopta tatt inn på et sykehjem i Puerto Rico, som en person i nød. Hun hadde demens.

Før dette antas det at hun regelmessig har vandret rundt i Puerto Ricos nordlige byer Naranjito, Corozal og Toa Alta.

Da hun kom på sykehjem holdt hun først alle detaljer om livet sitt hemmelig. Hun antydet at hun hadde kommet til landet med et cruiseskip fra Europa. Men etter hvert som årene gikk begynte hun å røpe litt og litt informasjon.

Det var i fjor hun avslørte informasjon som fikk en av de ansatte ved sykehjemmet til å kontakte myndighetene i Pennsylvania for å forhøre seg om identiteten hennes.

Søsteren ønsker å besøke henne

Familien hennes kan fortelle at hun hadde toppkarakterer da hun gikk på skolen, og senere ble hun modell og danseinstruktør. Etter endt videregående, var hun økonomimedarbeider i et firma i Pittsburgh og deltok på ballsaldans ukentlig.

Patricia Kopta hadde to søstre. Tvillingsøsteren hennes har gått bort, men lillesøsteren Gloria Smith, som nå er 78 år, forteller at søsteren hennes ofte ferierte i Puerto Rico før hun giftet seg.

Patricia Kopta har dukket opp i live i Puerto Rico mer enn 30 år etter at hun ble savnet.

– Hun bare elsket havet, stranden, det varme solskinnet, sier søsteren.

Hun håper at hun kan dra og besøke søsteren sin på hjemmet i Pureto Rico, selv om Patricia er svekket.

– Enten hun kjenner meg eller ikke, vil jeg fortsatt se henne og gi henne en klem og fortelle henne at jeg elsker henne, sier søsteren.

Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

Nå er det «høysesong» for kjeltringer: Advarer mot denne svindelbølgen

Dette er krimseriene du ser på TV i påsken