Hjem Historier fra livet Ble funnet i søpla som baby – nå har han bygget et selskap verd over en halv milliard

Ble funnet i søpla som baby – nå har han bygget et selskap verd over en halv milliard

av Anne C. Olsen

Freddie Figgers hadde alle odds mot seg i starten av livet. Kort etter fødselen etterlot moren ham i en søppelbøtte. Han har ikke latt det få lov til å definere hvem han er.

Da Freddie var ni år gammel kom de spørsmålene foreldre ofte får av barna sine. «Hvordan var det da jeg ble født?»

Freddies foreldre hadde adoptert ham da han var to dager gammel. Den nyfødte babyen ble funnet i et søppelspann. Som forelder må man da ta en del vurderinger når barnet spør.

Freddies far, Nathan, valgte ærlighet.

– Hør, jeg skal være helt ærlig med deg, Fred. Din biologiske mor, hun kastet deg. Betty og jeg ønsket ikke å sende deg gjennom prosessen med fosterhjem så vi adopterte deg, og du er sønnen min, foteller Freddie til BBC om farens svar.

Freddie ble forlatt som nyfødt baby. Han lå ved siden av en stor søppelcontainer på landsbygda i Florida.

– Da han fortalte meg det, sa jeg «OK, jeg er søppel», og jeg følte meg uønsket. Men han tok tak i skulderen min og sa: «Hør her, ikke la det plage deg», forteller Freddie videre.

Nathan Figgers var en vedlikeholdsarbeider og altmuligmann og kona, Betty Mae Figgers, en gårdsarbeider.

De bodde i landlige omgivelser i Quincy, i Nord-Florida. Da Freddie ble født i 1989 var de begge i 50-årene.

Ekteparet hadde allerede vært fosterhjem for mange barn, men siden Freddie kun var to dager gammel bestemte de seg for å adoptere ham som sin egen sønn.

De ga ham all den kjærligheten han noen gang kunne ønske seg – men andre barn i kan være brutale så kallenavnene de brukte når de ertet Freddie gjenspeilte hvor han hadde blitt funnet.

– Jeg husker at jeg gikk av skolebussen og noen ganger kunne de andre barna bare komme og ta tak i meg, kaste meg i en søppelbøtte og le av meg, forteller mannen som i dag er gründer av en suksessfull millionbedrift.

Barna gjorde også narr av de gamle foreldrene hans, men for Freddie var Nathan og Betty Mae helter og store forbilder. Han forteller om en mann som alltid hjalp andre.

Freddie hadde hele tiden vært opptatt av teknologi. Ni år gammel fikk han sin første PC. Men den fungerte ikke. 9-åringen åpnet PCen. Etter en endeløs rekke forsøk hadde han klart å fikse de delene som ikke virket, og han hadde en egen datamaskin.

– Den datamaskinen tok bort all smerten over å bli mobbet, forteller han i intervjuet. Og da han var 12 begynte også de andre å legge merke til ferdighetene hans. Freddie arrangerte dataverksted.

Noen år senere trengte hjemstedet 600.000 dollar til et dataprogram som kunne måle vanntrykket. Freddie fikk ikke 600.000 dollar, men han fikk betalt for å lage et annet dataprogram som gjorde akkurat den samme jobben som ville kostet kommunen 600.000 dollar.

Etter dette startet han sitt eget dataselskap. Men det var det vondeste som har skjedd i Freddies liv som førte til den første virkelig lønnsomme oppfinnelsen hans. Nathan fikk Altzheimer. Han begynte å vandre av sted nattestid. Men han hadde alltid på seg skoene når han gikk av gåre i nattemørket.

Dermed laget Fred laget en tracker med mikrofon, høyttaler og GPS. Når han oppdaget at faren hadde vandret av sted kunne han – via trackeren han hadde festet på skoen hans, spørre hvor han var. Nathan visste aldri hvor han var, men der kom GPSen inn.

Etter hvert som Nathan ble dårligere ville familiemedlemmer flytte han til et hjem. Nathan nekte. Han tok med seg faren dit han skulle, til han døde 81 år gammel. Da var Freddie 24.

Han solgte skotrackeren og tjente sine to første dollarmilloner. Derfra har gutten i søppelspannet fortsatt å utvikle ting som – akkurat som Nathan har lært ham – skal hjelpe folk.

I dag er selskapet hans verd 62 millioner dollar, altså godt over en halv milliard kroner. Hans mor, Betty Mae Figgers, er veldig stolt av sønnen.

Om Sosialnytt

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier.