Hjem Historier fra livet Nils (28) ble stemplet som dum og utviklingshemmet – se hva han gjør nå

Nils (28) ble stemplet som dum og utviklingshemmet – se hva han gjør nå

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Allerede som ganske liten mente man at Nils hadde en avvikende adferd, og alle trodde han var dum. Han var rundt syv da han ble diagnostisert som utviklingshemmet.

– Jeg måtte gjennomgå mange tester. Det var strevsomt, og jeg husker at jeg var så lei alle testene at jeg ikke helt orket å vise hva jeg egentlig klarte, sier Nils Eriksson (28) til Norsk Ukeblad.

Da han begynte på skolen, ble han plassert i en vanlig klasse. Han ble mobbeoffer fra dag en. Nils rømte. Han ville bort fra mobbing og utenforskap. Det gikk ikke lang tid før han ble plassert i en spesialklasse. Han fikk venner, men det gikk ikke lang tid før han oppdaget at han var understimulert. Nils hadde kapasitet langt utover utfordringene han fikk å bryne seg på i spesialklassen.

– Jeg kjente at jeg var på feil plass, sier Nils til ukebladet. Han forteller at han ganske tidlig drømte om å bli barnehagelærer. Nils ville være med å gi barn den gode starten i livet han selv ikke hadde fått.

LES OGSÅ: Chris har Asperger syndrom. Foreldrene rådet han til å adoptere bort datteren sin

Etter spesialskolen tok han først vanlig yrkesfaglig linje, og deretter folkehøyskole der han også skaffet seg studiekompetanse. Dermed var studiedrømmen mulig. Og Nils gjennomførte med glans.

Doktorgrad og jobb som forsker

For fem år siden fikk han en ny psykologutredning. Diagnosen utviklingshemmet som han hadde levd med i hele oppveksten ble fjernet. Nils er normalt begavet, med et høyt fungerende Aspergers syndrom. I dag er han doktorgradsstipendiat i barnehagepedagogikk ved Mittuniversitetet i Sundsvall.

Som stipendiat kombinerer Nils forskerstudier med undervisning. Når han snakker med Norsk Ukeblad, er han veileder for barnehage­lærerstudenter.

Mamma sammen med Nils. Foto: Privat

Han håper at han ved å dele sin historie kan støtte andre som har det tøft.

LES OGSÅ: Gavin ble banket opp fordi han har Asperger syndrom – han slo tilbake på genialt vis!

– Jeg vil inspirere andre, ikke bare personer med min diagnose, men også mennesker generelt. For meg seiret fremtidsdrømmene og drivkraften over det begrensende miljøet jeg ble satt ifra starten. Uansett hvor umulige omstendighetene virker, så kan det inntreffe mirakler. Det er jeg et eksempel på, sier han til Norsk Ukeblad.

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com