Forsiden Forskning Blir du rasende av folk som slafser og smatter? Da finnes det...

Blir du rasende av folk som slafser og smatter? Da finnes det en diagnose på deg

Er du en av dem som blir sint når en person med bordet slafser i seg maten? Eller har du problemer med å konsentrere deg dersom en kollega eller medelev puster tungt?

Da er du kanskje blant de 20 prosentene av menneskene på jorden som lider av diagnosen misofoni.

Så klart, de fleste av oss synes både smatting med maten og høylytt pusting er irriterende. Men det finnes en del av befolkningen som ikke bare blir irritert, men rasende av slik lyd. Å få et unormalt sterkt ubehag eller raseri av slike lyder kalles i følge forskning.no for misofoni.

Hat av lyd 

Reklame

Misofoni betyr i ordets rette betydning «hat av lyd». Personer som lider av denne diagnosen får en sterk emosjonell reaksjon på spesielle lyder, og ofte handler dette om kroppslyder.

– Jeg kan bare beskrive det som en følelse av å ha lyst til å slå folk i trynet når jeg hører lyden av at de spiser, sier Olana Tansley-Hancock til forskning.no.

Noen mennesker blir ikke bare irritert, men rasende ved feks lyden av smattelyder. Foto: Pixabay
Noen mennesker blir ikke bare irritert, men rasende ved feks lyden av smattelyder. Foto: Pixabay

Tansley-Hancock jobber som hjerneforsker ved Universitetet i Newcastle. Hun forteller at hun gjennomgikk en barndom hvor det var helt ulidelig å spise sammen med familien, spiselydene gjorde henne gal. Hun ville derfor forske på hva som egentlig ligger bak dette ubehaget.

Feil i pannelappen

Og forskerne har funnet svar. En ny studie fastslår at strukturen i pannelappen er annerledes hos personer med misofoni.

– Pasienter med misofoni har påfallende like særegenheter i hjernen, sier Sukhbinder Kumar, som har ledet studien, i en pressemelding.

En annen som åpent har snakket om diagnosen på norsk TV er Marianne Skovdahl. Hun deltok i «Praktisk info med Jon Almaas» hvor hun forklarte hvordan det er å leve med misofoni. Hun har også latt seg intervjue av NRK hvor hun beskriver det voldsomme ubehaget.

– Når jeg hører det jeg kaller en triggerlyd, føler jeg det samme sinnet og adrenalinet man får når man forsvarer seg selv mot noen som prøver å skade deg fysisk. Eller det samme sinnet man får når man slår tåa, uten den fysiske smerten, forklarte Skovdahl til NRK.
Er du usikker på om du har diagnosen? I følge studiet vil mennesker med misofoni begynne å svette samtidig som pulsen stiger når de hører bestemte lyder.

Om dette stemmer for deg, så kanskje du har funnet deg en diagnose i dag? Del gjerne artikkelen med andre venner som kan lide av det samme!

SE OGSÅ:

Mest lest nå

Les historien om Maru – hunden som gikk 200 kilometer for å komme hjem

Maru er en utrolig vakker hund av rasen bullmastiff. Dessverre har ikke livet vært like enkelt for den flotte hunden, for etter å ha...

Fant flaskepost på stranden. Innholdet får finneren til å fryse til is

Judi avsluttet arbeidsdagen som hun alltid gjør, med å gå på stranden og rydde og plukke søppel. Men denne dagen, fant hun noe helt...

Bildene av den utsultede elefanten vekker harme

Den 70 år gamle elefanten Tikiiri er en del av en festival på Sri Lanka. Der jobber hun med å frakte festivaldeltakere rundt. Hun...

Kalte datteren feit og stygg. Da så moren rødt

Jade North var i bassenget med datteren sin da to gutter kom bort til datteren og kalte henne feit og stygg. Jades konfrontasjon med...

På parets første date merket hun noe rart – Fire måneder senere ble han lam, men hun nekter å gi han opp

Ekte kjærlighet er noe vi alle drømmer om å finne. Men hva gjør du dersom din utkårede plutselig får en alvorlig sykdom som lenker...

Populært på Sosialnytt nå

Historier fra livet

MER POPULÆRT