Forsiden Forskning Blir du rasende av folk som slafser og smatter? Da finnes det...

Blir du rasende av folk som slafser og smatter? Da finnes det en diagnose på deg

-

Er du en av dem som blir sint når en person med bordet slafser i seg maten? Eller har du problemer med å konsentrere deg dersom en kollega eller medelev puster tungt?

Da er du kanskje blant de 20 prosent av menneskene på jorden som lider av diagnosen misofoni.

Så klart, de fleste av oss synes både smatting med maten og høylytt pusting er irriterende. Men det finnes en del av befolkningen som ikke bare blir irritert, men rasende av slik lyd. Å få et unormalt sterkt ubehag eller raseri av slike lyder kalles i følge forskning.no for misofoni.

Hat av lyd 

Misofoni betyr i ordets rette betydning «hat av lyd». Personer som lider av denne diagnosen får en sterk emosjonell reaksjon på spesielle lyder, og ofte handler dette om kroppslyder.

– Jeg kan bare beskrive det som en følelse av å ha lyst til å slå folk i trynet når jeg hører lyden av at de spiser, sier Olana Tansley-Hancock til forskning.no.

Noen mennesker blir ikke bare irritert, men rasende ved feks lyden av smattelyder. Foto: Pixabay
Noen mennesker blir ikke bare irritert, men rasende ved feks lyden av smattelyder. Foto: Pixabay

Tansley-Hancock jobber som hjerneforsker ved Universitetet i Newcastle. Hun forteller at hun gjennomgikk en barndom hvor det var helt ulidelig å spise sammen med familien, spiselydene gjorde henne gal. Hun ville derfor forske på hva som egentlig ligger bak dette ubehaget.

Feil i pannelappen

Og forskerne har funnet svar. En ny studie fastslår at strukturen i pannelappen er annerledes hos personer med misofoni.

LES OGSÅ
Søvneksperter om å la barna gråte seg i søvn: Slik påvirker det babyens hjerne

– Pasienter med misofoni har påfallende like særegenheter i hjernen, sier Sukhbinder Kumar, som har ledet studien, i en pressemelding.

LES OGSÅ
Forskning bekrefter: å prate med deg selv kan være tegn på høy intelligens

Er du usikker på om du har diagnosen? I følge studiet vil mennesker med misofoni begynne å svette samtidig som pulsen stiger når de hører bestemte lyder.

Om dette stemmer for deg, så kanskje du har funnet deg en diagnose i dag? Del gjerne artikkelen med andre venner som kan lide av det samme!

Populært

Eivind Ertesvåg
Jeg opprettet Sosialnytt i 2014. Da med formål om å spre gladsaker og inspirerende historier, fremfor all negativiteten som ofte preger nyhetsbildet. Siden den gang har siden vokst og Sosialnytt har i dag flere skribenter og tusenvis av engasjerte lesere. Jeg har studert webkommunikasjon og er også utdannet sosionom. På fritiden opptar familie, venner og livet som småbarnsfar det meste av tiden min. .