in

Blir du rasende av folk som slafser og smatter? Da finnes det en diagnose på deg

Er du en av dem som blir sint når en person med bordet slafser i seg maten? Eller har du problemer med å konsentrere deg dersom en kollega eller medelev puster tungt?

Da er du kanskje blant de 20 prosentene av menneskene på jorden som lider av diagnosen misofoni.

Så klart, de fleste av oss synes både smatting med maten og høylytt pusting er irriterende. Men det finnes en del av befolkningen som ikke bare blir irritert, men rasende av slik lyd. Å få et unormalt sterkt ubehag eller raseri av slike lyder kalles i følge forskning.no for misofoni.


Hat av lyd 

Misofoni betyr i ordets rette betydning «hat av lyd». Personer som lider av denne diagnosen får en sterk emosjonell reaksjon på spesielle lyder, og ofte handler dette om kroppslyder.

– Jeg kan bare beskrive det som en følelse av å ha lyst til å slå folk i trynet når jeg hører lyden av at de spiser, sier Olana Tansley-Hancock til forskning.no.

Noen mennesker blir ikke bare irritert, men rasende ved feks lyden av smattelyder. Foto: Pixabay
Noen mennesker blir ikke bare irritert, men rasende ved feks lyden av smattelyder. Foto: Pixabay

Tansley-Hancock jobber som hjerneforsker ved Universitetet i Newcastle. Hun forteller at hun gjennomgikk en barndom hvor det var helt ulidelig å spise sammen med familien, spiselydene gjorde henne gal. Hun ville derfor forske på hva som egentlig ligger bak dette ubehaget.

Feil i pannelappen

Og forskerne har funnet svar. En ny studie fastslår at strukturen i pannelappen er annerledes hos personer med misofoni.

– Pasienter med misofoni har påfallende like særegenheter i hjernen, sier Sukhbinder Kumar, som har ledet studien, i en pressemelding.

En annen som åpent har snakket om diagnosen på norsk TV er Marianne Skovdahl. Hun deltok i «Praktisk info med Jon Almaas» hvor hun forklarte hvordan det er å leve med misofoni. Hun har også latt seg intervjue av NRK hvor hun beskriver det voldsomme ubehaget.

LES OGSÅNy forskning viser: Kvinner sover bedre med en hund i sengen enn med en mann

– Når jeg hører det jeg kaller en triggerlyd, føler jeg det samme sinnet og adrenalinet man får når man forsvarer seg selv mot noen som prøver å skade deg fysisk. Eller det samme sinnet man får når man slår tåa, uten den fysiske smerten, forklarte Skovdahl til NRK.
Er du usikker på om du har diagnosen? I følge studiet vil mennesker med misofoni begynne å svette samtidig som pulsen stiger når de hører bestemte lyder.

Om dette stemmer for deg, så kanskje du har funnet deg en diagnose i dag? Del gjerne artikkelen med andre venner som kan lide av det samme!

Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

jameson

«Han er ikke skummel – han er et barn.»

I 1977 reddet hun en forbrent baby. 38 år senere ser hun et bilde på Facebook som gir henne frysninger