Et av de store spørsmålene «mannen i gata», forskere, leger og alle andre har stilt seg etter utbruddet av COVID-19 er; blir de som har vært syke immune?
De fleste eksperter mener at det blir man. Samtidig er det mange usikkerhetsmomenter, som hvor lenge man eventuelt blir immun og i hvilke grad.
Helsedirektør Bjørn Guldvog uttaler torsdag at man er ganske så sikker på at mennesker som har vært syk med korona får en immunitet.
– Dette har vært mye diskutert. Det vi nå tror, er at de som har vært gjennom sykdommen, får en type immunitet. Det som fremdeles er usikkert er hvor lenge man blir immun – om det er snakk om uker, måneder eller år. Og om det spiller en stor rolle om man har hatt en alvorlig sykdom eller en lett sykdom, sier Guldvog til NTB.
Men Guldvog understreker at (WHO) fraråder land å basere seg på at befolkningen oppnår flokkimmunitet.
– Det har store omkostninger å la en stor del av befolkningen bli syke. Da vet vi også at det er mange som blir kritisk syke. Og så er det fortsatt usikkert om de som har vært gjennom sykdommen kommer til å ha langvarig immunitet og dermed kan være helt trygge i fortsettelsen, sier Guldvog ifølge NRK.
Får ikke svar før om mange år
Ifølge Norsk Helseinformatikk (NHI) må man imidlertid vente mange år før man har fasiten i hånden når det gjelder spørsmålet om immunitet.
Helsedirektoratet maner derfor til at alle som har vært syke, også skal følge de samme smittevernsreglene som alle andre.
– Flere studier viser at mange ikke har antistoffer etter gjennomgått covid-19 sykdom. Det er derfor foreløpig ikke mulig å utstede noe sertifikat på at man har gjennomgått sykdommen og således er immune, sier lege og smittevernspesialist Svein Høegh Henrichsen på vegne av Helsedirektoratet til forskning.no.
7 av 10 eldre koronasyke blir helt friske
Det er lett å få inntrykk av at når eldre blir smittet med korona, er det synonymt med en dødsdom. Men slik er det ikke. Nå viser det seg at eldre stort sett overlever sykdommen.
I Sverige, blir hele 7 av 10 eldre pasienter som er smittet av korona helt friske.
– Det er en positiv erfaring. Vi hadde jo fått helt andre tall og hørt skrekkscenarioer, sier Greger Slättman, spesialist i geriatri til STV.
Greger jobber på Bromma sykehus på geriatrisk avdeling. Sykehuset var blant de første som tok imot koronasmittede pasienter.
Greger forteller at personalet på avdelingen er veldig lettet og glade over at det har gått så bra til tross for alvoret i situasjonen.
- Svenske eksperter mener de nærmer seg flokkimmunitet
- For pollenallergikere: slik vet du om det er korona eller bare vanlig allergi