Hjem Dyr Blodig hvalfangst på Færøyene vekker sterke følelser

Blodig hvalfangst på Færøyene vekker sterke følelser

På Færøyene foregår det hver sommer en begivenhet som mange elsker men enda flere hater. En begivenhet som farger store deler av havområdene røde, og som koster hundrevis av grindhvaler livet. Det er den årlige grindhvalfangsten.

Gammel tradisjon

En tradisjon som strekker seg svært langt tilbake i tid, og som har vært registrert og bokført siden 1584. Opprinnelig var denne tradisjonelle hendelsen også  en fast del av livet på Island og de omkringliggende øyene, men i dag er det bare Færøyene som praktiserer denne spesielle formen for jakt.

Kort sagt går det ut på at hvert år når grindhvalene kommer til farvannene rundt Færøyene, så reiser en gruppe jegere ut og driver hvalene inn til land, hvor de slaktes og kjøttet deretter fordeles likt mellom alle som deltok.

I og med hvalene er forholdsvis store, og slaktes ute i vannet, ser det hele svært dramatisk ut, og det er dette mange reagerer på. Havet farges blodrødt, og videoopptak viser at mange av hvalene forsøker å rømme fra jegerne – men til ingen nytte.

Foto: National Oceanic and Atmospheric Administration

Grusomt for dyrene 

Mange mener at det er ekstremt stressende for dyrene å bli jaget og slaktet på denne måten, og på grunn av den store mengden blod i vannet kan de ikke unngå å vite hva som foregår. Videre går debatten på om dette er en nødvendig aktivitet, og hvorvidt hvalene er utrydningstruet.

De Færøyske myndighetene avviser at grindhvalen er utrydningstruet og viser til at det sannsynligvis finnes nærmere 800.000 eksemplarer i den Nordatlantiske regionen. Ut av disse fanger jegerne fra Færøyene knapt 800 årlig.

Myndighetene understreker også at det kun er lisensierte jegere som får delta, og måten dyrene avlives på skal være så skånsom og hurtig som mulig. Dessuten er jakten et godt supplement rent matmessig, og kjøttet fordeles likt mellom alle som deltar. Hvalkjøtt og spekk er viktige næringskilder og inneholder en lang rekke vitaminer og næringsstoffer som ikke finnes naturlig på Færøyene.

Like sikkert som det fanges grindhval hver sommer kommer protestene, noe de svært dramatiske bildene gjerne bygger opp om. Et annet spørsmål er om det overhodet er nødvendig å bedrive denne type fangst lenger, da de fastboende kan få i seg de vitaminene og næringsstoffene de trenger på andre måter.

På samme måte diskuteres det også hvor trygt det er å spise kjøttet og spekket fra hvalene, som er påvist å inneholde en lang rekke giftstoffer de har fått i seg som et resultat av forurensningen i havet.

Det var også tidligere svært vanlig med hvalkjøtt på norske middagsbord, men til forskjell fra grindhvalfangsten foregikk ikke denne jakten langs land og i samme omfang som på Færøyene.

Uansett hva man skal jakte på og fange, så må den største prioriteten være at dyret på ingen måte lider overlast. Hverken under selve jakten eller når det avlives.

Trykk på deleknappen om du er enig!

Om Sosialnytt

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg


Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com