Hjem Forskning Blodprøve kan oppdage tilbakevendende kreft – Ett år før den bryter ut!

Blodprøve kan oppdage tilbakevendende kreft – Ett år før den bryter ut!

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Et team av forskere i England har gjort en oppsiktsvekkende oppdagelse.

Teamet har lyktes med å oppdage kreft, ett år før kreften bryter ut, og det med hjelp av blodprøver.

BBC skriver at dette funnet kan være med på å diagnostisere kreft på et tidligere stadie, og slik sett øke sjansen for å overleve en kreftsvulst fordi man kan starte behandling på et svært tidlig tidspunkt.

Studiet som forskningsteamet arbeidet med hadde utgangspunkt i lungekreft. Dette er den kreftformen som tar livet av flest mennesker. Målet til forskerne var å få en bedre forståelse av hvordan lungekreft utvikler seg og sprer seg videre til resten av kroppen. Funnene deres er også overførbare til andre typer kreft.

Janet Maitland, 65, er en av personene som har vært med i undersøkelsen. Foto: BBC

Metoden forskerne brukte var å ta celler fra en lungesvulst hos en kreftpasient. De analyserte så svulstens DNA. De kunne således lese et «genetisk fingeravtrykk» av svulstens DNA.

Hver tredje måned fremover ble det tatt blodprøver av pasientene for å se om man kunne finne svulstens DNA i blodet. Resultatet viste at man kunne finne kreftens DNA i blodet, ett år før den var synlig på skanning eller røntgenbilder.

Denne forskningen gir håp om at man nå vil kunne oppdage kreft som vender tilbake på et tidligere tidspunkt. Rundt halvparten av mennesker som får lungekreft, får også tilbakefall.

I studiet var det 14 pasienter som fikk tilbakefall, alle ble oppdaget i god tid på grunn av metoden hvor man leitet etter kreftens DNA ved blodprøver. 

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com