Hjem Meninger Bonde er lei alt snakket om veganermat : «Uten oss bønder kommer også dere til å sulte»

Bonde er lei alt snakket om veganermat : «Uten oss bønder kommer også dere til å sulte»

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Det siste årene har det vært mye snakk om at vi må spise mindre kjøtt og mange vegetarianere har vært i media med sterke ytringer. Melkebonden Anette Gustawson har fått nok. 

Hun har skrevet et debattinnlegg til svenske Expressen hvor hun tar opp det faktum at selv veganere er avhengig av bønder.

«Her på gården har vi melkekyr og lam. De er planteetere. 

Ofte hører vi snakk om foreldre som jobber for at vegankost skal være det eneste alternativet til mat på skoler, blant annet på grunn av klima og miljø. Det gjør meg både lei og bekymret,» skriver Anette.

Vi trenger flere beitedyr

Videre mener Anette at vi er avhengig av flere beitedyr, ikke færre. Hun mener det er riktig at vi bør spise mer grønt, men at vi også bør ha fokus på å velge kortreist mat når vi velger kjøtt.

Vi trenger flere beitedyr, mener Anette. Foto: Privat

«Vi trenger dyr av mange forskjellige grunner. Fremfor alt at de skal beite på markene hvor vi ikke kan produsere annen mat. De forvandler gresset til kjøtt og melk på sitt finurlige vis. Beitemarker er viktig i et økosystem, som innebærer at vi skal stå bedre rustet ved ulike klimaforandringer, for de forandringene kommer uansett om vi har dyr eller ikke.

Det er bra at man øker produksjonen av proteinvekster. Men det er viktig å vite at proteinvekster ikke kan dyrkes så ofte på samme åker, de krever en lang vekstsesong. Under et tørt år som dette har veldig få avlinger generert særlig med mat. Her på gården ga bønnene knapt noe. Hadde vi da ikke hatt mulighet til å importere proteinvekster så hadde alle veganere sultet.»

LES OGSÅ: Veganere sammenligner det å spise kjøtt med pedofili

Vi bønder vet hva som trengs

«Vi må ta vare på jorden som vi har arvet og som vi skal forvalte. Da er et omsorgsfullt dyrehold en forutsetning. Det vi fremfor alt må gjøre mindre av er å importere kjøtt.

Det viktgiste vi kan gjøre for klimaet er å importere mindre kjøtt skriver Anette. Foto: Privat

Vi må forme en fruktbar måte å leve på. Da utgjør dyrene en utrolig viktig pusslebit. Jeg ser et stort behov for å informere om dette da veldig mange har liten kunnskap om hvordan dyrking av mat foregår. Vi bønder vet, men vil også utvikle oss. Det er en usikker tid fremover men en sak er jeg helt sikker på: dyrene er vår viktigste pusslebit», mener Anette.

Er du enig med melkebonden? Er det slik at alt hysteriet rundt kjøtt og veganermat gjør at vi glemmer at dyrene og beite faktisk spiller en viktig rolle for økosystemet? 

Trykk på deleknappen dersom du støtter Anette! 

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Om Sosialnytt

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg


Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com