Hjem Dyr Bonden raser etter nok en skrekknatt med fyrverkeri for dyra hans

Bonden raser etter nok en skrekknatt med fyrverkeri for dyra hans

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Tor Harald Godtland opplever det samme problemet hvert år: Dyrenes frykt i forbindelse med fyrverkerioppskyting.

Tynset-bonden Tor Harald Godtland opplevde at livredde ammekuer brøt seg gjennom to treporter under fyrverkeriet natt til første nyttårsdag. Hvert år er fyrverkeriet en utfordring for bonden og dyra hans.

– De blir veldig skremt av disse skarpe, gjentakende smellene, forteller han til lokalavisa Østlendingen.

Han har 20 ammekuer på gården sin som ligger fire kilometer nord for Tynset sentrum.

– Ammekuene går ut og inn av et kaldtrom. Å få alle innendørs nytter ikke. Jeg må la de gå fritt. Jeg satte på lys på traktoren for å roe de ned, sier han til avisa.

Men ved midnatt da naboene i grenda satte i gang med fyrverkeriet, ble ammekuene skremt. De brøt seg gjennom to solide tregrinder og inn på nabojordet til noen hester.

Heldigvis ser det ut som de ikke har skadet seg, men i verste fall kan slike opplevelser føre til at kuene aborterer og mister kalven.

Han savner at Mattilsynet er mer på banen når det gjelder fyrverkeri og husdyr.

– De skal jo snakke dyras beste. Fyrverkeri er ikke det, sier Godtland til avisa.

Kort før nyttår meldte Nettavisen at flere fagfolk ved Veterinærhøyskolen på NMBU slutter seg til dem som vil gjøre slutt på at privatpersoner skyter opp fyrverkeri på nyttårsaften.

– Vi mener fyrverkeri bør begrenses til få steder i korte tidsrom av hensyn til dyrelivet, sier professor Svein Dale ved Fakultet for miljøvitenskap og naturforvaltning ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU).

Han og flere kolleger skrev i en pressemelding at de vil ha slutt på privat oppskyting av fyrverkeri.

Veterinær Maren B. Helland opplyser at nesten 23 prosent av hundeeiere meldte om lydfobi hos sine hunder i en studie i 2014, og fyrverkeri er vanligste form for fobi.

Andre påpeker at det hvert år er hendelser med hester og kuer som skader seg alvorlig etter å ha blitt skremt av fyrverkeri.

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com