Hjem Fremhevet Bør det bli forbud mot bensin- og dieselbiler i byene?

Bør det bli forbud mot bensin- og dieselbiler i byene?

Det nærmer seg slutten for salg av nye biler med bensin- og dieselmotor. Det melder Din Side.

Ifølge nettsiden er det allerede flere bilprodusenter som har avgjort at de fra 2025 ikke vil produsere biler som går på bensin eller diesel. Andre produsenter har satt 2030 som sitt avslutningsår.

I Europa vil vi avslutte salget av biler med forbrenningsmotor i 2033 (Audi) og 2035 (VW), sa VWs salgssjef Klaus Zellmer ifølge Din Side til den tyske avisen Munchner Merkur nylig.

Forbudssoner i Norge

En av grunnene til at flere produsenter i fremtiden bare vil produsere el-biler er varslene fra EU om enda tøffere utslippskrav. Fra 2030 skal utslippene kuttes med 60 prosent, fulgt av et 100 prosent utslippskutt i 2035. Dette vil gjøre det tilnærmet økonomisk umulig å selge biler på diesel og bensin i Europa.

I Norge har regjeringen allerede åpnet for forbudssoner hvor man bare skal kunne bruke elbiler.

Det er deler av Bergen og Oslo hvor man eventuelt skal prøve dette ut, noe som får Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum til å reagere.

På Facebook skriver Vedum onsdag morgen:

«Det å forby helt vanlige biler i enkeltområder er et voldsomt inngripende tiltak, og regjeringen klarer ikke å si noe om hvilken effekt det har for reduserte utslipp av CO2. Tiltak som har store konsekvenser for enkeltpersoner og som ikke gir noe reelt utslippskutt er jeg stekt imot. Den type symbolpolitikk gjør livet vanskeligere for folk og er ødeleggende for støtten til klimapolitikken»

Motstand fra folket

Ifølge Nettavisen har Ipsos nylig gjennomført en spørreundersøkelse for Gjensidige. Her har de spurt bilister om hva de mener om forbudssoner i Bergen og Oslo.

Svarene fra undersøkelsen viser at flertallet av folket ikke støtter et forbud om å kjøre bensin- eller dieselbil i byer.

I fremtiden kan det bli et stort behov for ladestasjoner om alle skal kjøre elbil. Foto: Canva

Blant Frps og Sps velgere er det klart størst misnøye, og hele 80 prosent sier seg uenig i forslag.

Av de som stemmer Høyre var 72% uenig, KrF 64% og blant Venstres velgere er 36% mot forslaget.

Kanskje ikke overraskende er det MDGs velgere som er de eneste som har flertall av støtte for forsalget. Blant de spurte mener 64% av MDG-sympatisører at forslaget bør innføres.

Hva mener du? Bør man ha fossilfrie soner i byene? Bruk kommentarfeltet vårt på Facebook for å si din mening!

Om Sosialnytt

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg


Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com