Forsiden Nyttig Du bør ikke ta quizer eller tester på Facebook eller andre steder...

Du bør ikke ta quizer eller tester på Facebook eller andre steder på nettet – kan få konsekvenser for dine private data

Du synes kanskje det er gøy å ta disse testene som til stadighet dukker opp på Facebook? «Hvem er din sjelevenn», «Hvilken kjendis ligner du mest på», er eksempler på tester som florerer på Facebook og i andre sosiale medier.

Testene blir hyppig delt på Facebook og det er lett å trykke på startknappen. Men hvor godt kjenner du reglene for disse testene?

Tar du slike tester eller quizer kan det få konsekvenser for dine private data. Det finnes egentlig ikke noe personvern på internett.

Foto: Nameguess.com

Selskaper som deler quizer på Facebook har nemlig skrevet med liten skrift i testen, en klausul, som må være godkjent for å få tilgang til testen du vil ta.

Der kan det stå:  «Ved å bruke våre tjeneste lar du oss samle inn, lagre og behandle informasjon og fritt bruke dette senere.» Det betyr altså at DU gir bort din personlige informasjon. Det finnes også en vidstrakt og global svartebørs for data som er innhentet fra brukere verden over på denne måten.

Fredrik Björck, PhD i Cybersecurity og ansvarlig for forskning og utdanning i cybersikkerhet ved Stockholms universitet, forklarer at en bør regne med at selskapene vil gjøre alt de kan for å tjene penger på dine data.

LES OGSÅ
Slik skal sushien egentlig spises - de fleste gjør det helt feil
LES OGSÅ
Supertriks - Derfor skal du spraye eddik rundt vinduene

«Generelt bør du ikke ta en slik quiz hvis du bryr deg om ditt privatliv», sier han til Metro.se.

Han forklarer videre at det ofte er slik at selskapene bak quizen får rett til å dele informasjonen du har på Facebook, selge den og bruke den videre i andre sammenhenger. Hvis du ser etter, vil du ofte se en liten tekst som sier at selskapet kan bruke informasjon din til å forbedre deres partnerselskapers tjenester, noe som betyr at informasjonen selges.

Ved spørsmål om det er en måte å ta tilbake sin godkjenning dersom du allerede har tatt en test, svarer han:

«Det spørs. Du som europeere har lovfestet rett til å trekke tilbake samtykke til bruk av personlig informasjon. Teknisk sett kan det imidlertid være vanskelig, for eksempel hvis selskapet allerede har oversendt informasjonen skal brukes av et annet selskap.»

Kanskje du tenker deg om neste gang du blir fristet til å ta en slik test? 

Christine Ertesvåg
Christine har skrevet artikler for Sosialnytt siden 2016. Skribent som er utdannet lærer og som alltid er på utkikk etter engasjerende historiene.

SE OGSÅ:

Mest lest nå

Bjørn Einar Romøren har fått kreft – deler sterkt bilde etter de første behandlingene

Tirsdag formiddag kom den sørgelige nyheten. Den tidligere skihopperen Bjørn Einar Romøren er rammet av en sjelden type kreft.  Det er Se og Hør som...

Moren sendte sin 7 år gamle autistiske sønn alene på flyet. Så fikk hun en overraskende melding fra sønnens sidemann

Syv år gamle Landon Bjornson skulle fly alene for første gang for å besøke faren sin. Moren sendte med en lapp til sidemannen. Svaret...

Hun ble kalt verdens vakreste som tiåring. Se hvordan hun ser ut som 17-åring

17 år gamle Thylane Blondeau er ikke som andre 17 åringer. Hun er nemlig både modell og filmskuespillerinne, og hun er smellvakker. Den franske jenta...

Turister utfordrer skjebnen – henger med strak arm fra kanten av Preikestolen

Hvor ofte hører vi ikke om turister i Norge som kommer ut for ulykker, ofte fordi man ikke har tatt gode nok forholdsregler, eller...

Kvinnen blir snytt for en parkeringsplass – da tar hun den perfekte hevn!

Du kjenner vel igjen følelsen av å lete rundt etter en parkeringsplass. Ingenting i sikte. Men så plutselig; der ser du en ledig plass. I...

Populært på Sosialnytt nå

Historier fra livet