in ,

Brannmann slår alarm: Du må aldri bruke håndsprit i bilen

Å bruke håndsprit i bilen er en potensiell livsfare som mange ikke tenker over. Nå advarer brannmenn om faren.

Under pandemien har Helsemyndighetene gang på gang oppfordret til å vaske hendene ofte samt å bruke håndsprit for å minske risikoen for smitte. Det er derfor blitt en vane for mange nordmenn å stadig sprite hendene. Mange har også en flaske med håndsprit med seg overalt.

Men noe man skal være veldig forsiktig med, er å bruke håndspriten i bilen eller nær en grill, sier branninspektør Jan Olsson til Sveriges radio.


Foto: Canva.com

Potensielt livsfarlig

– Håndspriten skal man betrakte som en veldig brannfarlig vare. Det er en sprit som inneholder 70 til 85 % spritkonsentrasjon, og er man nær ild eller elektrisitet, så skal man være svært forsiktig, sier Olsson til radiokanalen.

Brannmannen oppfordrer derfor alle til å ha ha tørre hender når de setter seg inn i bilen, og ikke sitte i bilen og sprite hendene. Et annet tips han ønsker å komme med er å helle håndspriten i flasker som har en ordentlig kork som man kan skru igjen, istedenfor å bruke pumpeflasker.

– Mange bruker de der pumpeflaskene. Får man en høyere varme rundt den, så får man et trykk, og da er det ikke sikkert at pumpen holder tett. Man vil ikke ha dampen sivende ut da det er dampen som brenner, ikke selve alkoholen, men det som fordamper, forklarer Olsson.

Det er bra med håndsprit, men husk altså å sprite hendene FØR du setter deg inn i bilen din. Del gjerne artikkelen videre for å advare andre!

Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

Sissel Kyrkjebø og Bjørn Eidsvåg

For første gang: Hør duetten mellom Sissel Kyrkjebø og Bjørn Eidsvåg

Soldaten hørte elgkalv komme mot han i skogen – får en merkelig fornemmelse om at den vil fortelle han noe