Å risikere livet for å redde andre er en del av hverdagen for brannmenn. For Patrick Hardison kostet det nesten alt – inkludert ansiktet hans.
Etter en dramatisk ulykke fikk han verdens mest omfattende ansiktstransplantasjon. Slik ser han ut i dag, ti år senere.
Den amerikanske brannmannen Patrick Hardison levde et normalt familieliv da alt endret seg en dag i 2001.
Som frivillig brannmann rykket han ut for å redde en kvinne fra et hus som sto i flammer. Da taket plutselig kollapset, ble han fanget i infernoet.

Han klarte å komme seg ut, men hadde pådratt seg tredjegrads forbrenninger over hele ansiktet og hodebunnen.
Brannmasken hans hadde smeltet fast i huden, og store deler av ansiktet var uigenkjennelig.
Øyelokkene var borte, noe som truet synet hans. Selv etter 71 operasjoner var livet preget av smerte, vanskeligheter med å spise og konstante blikk fra folk rundt ham. Barn skrek da de så ham, og han følte seg fanget i et ansikt han ikke kjente igjen.
Håpet som kom ut av det blå
I årevis levde Patrick i håpet om at medisinsk forskning kunne gi ham en ny sjanse. Det var ikke før i 2015 at han fikk en mulighet han knapt turte å drømme om – en ansiktstransplantasjon.

Den anerkjente kirurgen Eduardo D. Rodriguez ved NYU Langone Medical Center samlet et team på over 100 leger for å utføre den mest avanserte operasjonen i sitt slag.
En 26 år gammel mann, David Rodebaugh, hadde mistet livet i en sykkelulykke. Hans mor bestemte seg for å donere sønnens ansikt, og det ble Patrick sitt nye håp.
50 prosent sjanse for å overleve
Den banebrytende operasjonen varte i hele 26 timer. Risikoen var enorm – det var kun 50 prosent sjanse for at Patrick ville overleve inngrepet. Men han tok sjansen, og mirakuløst nok var operasjonen en suksess.
Patrick fikk nytt ansikt, inkludert hodebunn, ører, nese, lepper og til og med øyelokk – noe som reddet synet hans.
– Nå kan jeg gå ut uten å føle at folk stirrer, har Patrick sagt til Fox News.

En av de sterkeste øyeblikkene i historien kom da Patrick møtte moren til mannen som hadde gitt ham ansiktet sitt. Hun ba om å få kysse pannen hans – akkurat slik hun pleide å gjøre med sin sønn hver kveld.
– Hun har gitt meg en ny sjanse. Uten henne ville jeg aldri fått dette livet» sa Patrick rørt i et intervju med Inside Edition.
Slik lever han i dag
Ti år etter operasjonen lever Patrick et langt bedre liv. Han har fått tilbake selvtilliten og er en stemme for andre med alvorlige skader. Han har også kjøpt seg et nytt hjem og jobber med en bok om sin utrolige reise.

– Jeg vil at folk skal vite at det finnes håp, sier han.
Denne historien er et bevis på hvor langt medisinsk teknologi har kommet – og på den utrolige styrken et menneske kan ha.