søndag, januar 26, 2020
Nyheter Brannvesen fikk nok etter dødsulykke. Slik håndterte de forbipasserende...

Brannvesen fikk nok etter dødsulykke. Slik håndterte de forbipasserende som filmet ulykken

-

Etter en dødsulykke på A3-motorveien i Tyskland bestemte brannvesenet seg for å ta en ganske usedvanlig metode

La det være sagt med det samme – det er ikke forbudt å hverken fotografere eller filme noe som helst i Norge, men det er forbudt å publisere uten samtykke av dem eller de som er avbildet.

Likevel hender det man må ta avgjørelser på vegne av andre, spesielt i de tilfeller hvor folk blir filmet eller fotografert uten å kunne gi samtykke – eller at pårørende kan gi det. Det er fortsatt ikke forbudt, men respektløst!

Et godt eksempel på denne type filming og fotografering er ved ulykker og hendelser hvor folk enten kommer til skade eller enda verre, dør, og andre filmer og fotograferer i vei. Helt uten omtanke for dem det gjelder.

I dagens samfunn hvor alle går rundt med både fotoapparat og videokamera i lommen i form av en mobiltelefon er veien kort fra filmbrikken til sosiale media, og stadig oftere opplever utrykningspersonell at tilskuere prioriterer å oppta hendelser fremfor å hjelpe til, og stadig farligere situasjoner oppstår på grunn av dette. Det er med andre ord ikke bare uetisk – det kan være direkte farlig, og ikke minst forstyrrende for de som arbeider på et ulykkessted.

En annen faktor er at spredning av denne type bilder og film i de sosiale media kan medføre at pårørende ser dem – før de får beskjed om deres kjære er involvert – eller i verste fall skadet eller drept.

Og det gjelder ikke bare i Norge, men over hele Europa, ja kanskje hele verden, og nå begynner utrykningspersonale å bli luta lei hele den elendige oppførselen noen kan finne på å oppvise.

Brukte vannslangene 

Ved en dødsulykke på A3-motorveien i Tyskland bestemte brannvesenet seg for å ta en ganske usedvanlig metode i bruk for å hindre folk i å fotografere og filme hendelsen – de brukte vannslangene sine og sprøytet på bilrutene til de som hadde mobiltelefonen sin oppe – og for å hindre sikten for nysgjerrige forbipasserende.

Hendelsen fikk stor oppmerksomhet i de tyske medier, som både hyller og kritiserer brannvesenet for hva de gjorde.

Nå diskuteres det ivrig på nettet hvorvidt brannmennene handlet riktig eller ikke, for det er som sagt ikke forbudt å filme eller fotografere, men på den annen side er det det etiske rundt dette. For det er virkelig ikke nødvendig heller. Hva synes du? Handlet brannmennene riktig, eller burde de overlate til hver enkelt å selv kunne ta den avgjørelsen?

Du kan se et innslag i den tyske nyhetskanalen N24 som omhandler hendelsen i videoen nedenfor.

Neste artikkel ⬇Neste
Scroll ned

Kaster grisen utfor 70 meter – ble tvunget til å hoppe i strikk

Folk over hele verden har protestert kraftig etter at en fornøyelsespark i Kina tvang en gris til å hoppe strikkhopp. "Dette er dyremishandling av...

Forsker konkluderer: influensa ER verre for menn

Er det virkelig slik at menn blir sykere enn kvinner? Du er nok ikke alene om du...

Kvinne stanset bilen for å filme elg. Hva hun også fikk med på opptaket, fikk henne til å grøsse

Da den kanadiske kvinnen Audrée Tanguay Fréchette tilfeldigvis så en elg som sto og beitet i veikanten i Gaspésie i Quebec, stanset hun bilen...