Hjem Nyheter Brannvesenet: Mange får denne alvorlige skaden på nyttårsaften

Brannvesenet: Mange får denne alvorlige skaden på nyttårsaften

Nyttårsfeiringen nærmer seg, og med den følger tradisjonen tro oppskyting av fyrverkeri. Dessverre medfører dette også en risiko for personskader, spesielt øyeskader.

I fjor ble det registrert ti øyeskader relatert til fyrverkeri; fem av disse var alvorlige, mens de resterende fem var moderat alvorlige. Lettere øyeskader behandlet på legevakt er ikke inkludert i denne statistikken.

Enkle tiltak for økt sikkerhet

Brannvernforeningen understreker viktigheten av å bruke beskyttelsesbriller under oppskyting av fyrverkeri. Administrerende direktør Rolf Søtorp påpeker at mange unnlater å bruke slike briller, til tross for at de kan forhindre de fleste øyeskader.

– Det er nedslående å se hvor mange som lar være å bruke beskyttelsesbriller, selv når vi vet at dette kan forebygge de fleste øyeskader. Fyrverkeri er eksplosiver og må behandles med respekt. Vi oppfordrer alle til å bruke beskyttelsesbriller og følge sikkerhetsreglene for å sikre en skadefri feiring, sier Rolf Søtorp, og utdyper:

– Alle utsalgsstedene har normalt slike briller sammen med fyrverkeriet. At noen velger å la være å bruke beskyttelsesbriller og således gamble med synet sitt er vanskelig å forstå.

Alvorlige konsekvenser

De siste fem årene har det i gjennomsnitt blitt rapportert 40 personskader årlig i forbindelse med nyttårsfeiringen. Disse skadene varierer i alvorlighetsgrad og inkluderer skader på fingre, ansikt, hørsel, øyne og andre kroppsdeler. Menn er overrepresentert blant de skadde.

Det er viktig å aldri bøye seg over fyrverkeri når man tenner på, og å holde god avstand fra oppskytningen. Alkohol og fyrverkeri er en farlig kombinasjon; med alkohol i blodet reagerer man saktere og får dårligere vurderingsevne.

Regelverk for fyrverkeri

Det er kun tillatt å avfyre fyrverkeri på nyttårsaften mellom klokken 18:00 og 02:00. Kommunen kan innføre lokale begrensninger eller forbud i spesielle områder hvor det kan oppstå fare for liv, helse, miljø eller materielle verdier. Aldersgrensen for kjøp og bruk av de fleste fyrverkerityper er 18 år, mens for små stjerneskudd og lignende er aldersgrensen 12 år. Det er de voksnes ansvar å sørge for at barn og unge holder trygg avstand under oppskyting av fyrverkeri. Å overlate fyrverkeri til mindreårige er både uforsvarlig og forbudt.

Kampanje for økt bevissthet

Som en del av den nasjonale kampanjen #jegvilse, som pågår fra 25. til 31. desember, retter Brannvernforeningen og Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) søkelyset mot viktigheten av å bruke beskyttelsesbriller ved oppskyting av fyrverkeri. Kampanjen har som mål å redusere antall øyeskader og øke bevisstheten rundt sikker bruk av fyrverkeri.

Fyrverkerireglene:

  1. Planlegg oppskytingen i god tid: Gjør klart for fyrverkerioppskyting mens det fortsatt er lyst og før festen starter.
  2. Les bruksanvisningen nøye før bruk: Sett deg inn i hvordan fyrverkeriet skal håndteres for å unngå uhell.
  3. Kontroller at fyrverkeriet ikke er skadet: Ikke bruk skadet fyrverkeri, da det kan oppføre seg uforutsigbart.
  4. Sørg for at fyrverkeriet ikke kan velte: Plasser fyrverkeriet på et stabilt underlag og støtt det opp ved behov.
  5. Bruk tennstav: Unngå lighter, fyrstikker eller annen åpen flamme. Tennstav får du kjøpt der du kjøper fyrverkeri.
  6. Bruk beskyttelsesbriller: Både den som tenner på og tilskuere bør bruke beskyttelsesbriller for å unngå øyeskader.
  7. Bøy deg aldri over fyrverkeri som er tent på: Hold avstand og unngå å stå over fyrverkeriet.
  8. Ikke tenn fyrverkeriet på nytt dersom det ikke tenner ved første forsøk: Vent i minst 30 minutter før du håndterer fyrverkeriet, og sørg for å dynke det i vann før det kastes.
  9. Hold god avstand fra oppskytingen: Sørg for at både du og tilskuere står på trygg avstand.
  10. Alkohol og fyrverkeri hører ikke sammen: Unngå å håndtere fyrverkeri under påvirkning av alkohol.
  1. fyrverkeri
  2. fyrverkeri
  3. REDD HUND

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com