in

Britisk etterretningstopp: Russiske soldater nekter å adlyde ordre

russisk soldat

Russlands president Vladimir Putin har grovt overvurdert egne styrker og undervurdert motstandskraften til det ukrainske folk, mener den britiske etterretningssjefen.

– Tro det eller ei, det er bare 36 dager siden Vladimir Putin startet et uprovosert og overlagt angrep på Ukraina. Det har vært sjokkerende i alle betydninger av ordet. Men det var ikke overraskende. Vi har sett denne strategien før. Vi så etterretningsbildet. Og vi ser nå at Putin prøver å følge planen sin. Men det mislykkes. Og hans plan B har vært mer barbari mot sivile og byer, sier sjefen for det britiske etterretningsorganet GCHQ, Jeremy Fleming, i en tale.

Fleming sier videre at Putin åpenbart ikke følger de samme moralske og juridiske spilleregler som oss andre. FN anslår at krigen som har vart i litt over en måned har drevet mer enn ti millioner mennesker på flukt.


Nekter å adlyde ordre

Men, sier Fleming, det ser mer og mer ut til at Putin har feilvurdert situasjonen massivt.

I talen som også er omtalt i VG sier Fleming at russiske soldater nekter å adlyde ordre og saboterer eget utstyr.

LIK SOSIALNYTT PÅ FACEBOOK

– Vi ser russiske soldater – som allerede har knapt med våpen og moral – som nekter å adlyde ordre, som saboterer eget utstyr og som til og med ved uhell skyter ned egne kampfly, slår GCHQ-sjefen fast i talen.

Denne uken uttalte det russiske forsvarsdepartementet at de vil trappe drastisk ned på operasjonene rundt Kiev og en by nord i Ukraina.

– Det ser ut som de har blitt tvunget til å gjøre en betydelig endring. Men så fortsatte de med å starte angrep på begge disse stedene. Blandede meldinger eller bevisst feilinformasjon – vi må se hvordan det utfolder seg, kommenterer Fleming.

Han omtaler krigen som Putins personlige krig, og sier Putin har påført seg selv akkurat hva han forsøkte å unngå: Et Ukraina med en fornyet følelse av nasjonalitet, et NATO som er mer samlet enn noen gang, og en global koalisjon av nasjoner som fordømmer hans handlinger.

Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

Hvor mange stolper ser du? De færreste klarer denne på første forsøk

kongen og dronningen

SISTE: Kong Harald kom ikke tilbake på jobb i dag – Sykemelding forlenges