Hjem Forskning Britiske forskere har funnet mulig kur mot alkosug

Britiske forskere har funnet mulig kur mot alkosug

Britiske forskere har oppnådd lovende resultater ved å behandle alkoholisme med ketamin.

Ketamin er ifølge Rusopplysningen et legemiddel som brukes til narkose, smertelindring og behandling av depresjon.

Bruken av psykedelika ved siden av terapi er et blomstrende forskningsområde, og ketamin er blant medikamentene det forskes på i forhold til å takle psykiske problemer som spenner fra depresjon til PTSD. Nå har britiske forskere også undersøkt om ketamin kan dempe alkosuget for alkoholavhengige. Det skriver den britiske avisen The Guardian.

Professor Celia Morgan ved University of Exeter, som leder den nye studien, sier at personer med alkoholproblemer kan finne det vanskelig å få til endringer på det psykologiske plan, men ser klare indikasjoner på at ketamin kan hjelpe.

– Vår modell bruker ketamin som en katalysator for terapi, sier hun til avisa.

Teamet bak studien, kjent som Ketamine for Reduction of Alcohol Relapse (Kare), fullførte tidligere en forsøk som antydet at personer med alvorlig alkoholmisbruk som fikk ketamin sammen med terapi hos psykolog hadde større sannsynlighet for å forbli totalavholdende etter seks måneder sammenlignet med de som fikk placebo.

Nå skal forskerne gjøre en ny studie på dette, for å se om det finnes definitive bevis på denne effekten. I så fall håper Morgan at de kan tilby denne behandlingen til pasienter.

– Vi ser etter betydelige forskjeller i abstinens etter seks måneder, sier Morgan om studiene de allerede har gjennomført.

86 prosent av de som fikk ketamin, hadde klart å holde seg edru etter et halvt år. De som fikk ketamin hadde 2,5 ganger større sannsynlighet for å holde seg helt borte fra alkohol, enn de som fikk placebo.

Ketamin gjør at det lettere dannes nye forbindelser, såkalte synapser, i hjernen. Dermed kan folk bli lettere mottagelig for ny informasjon. Forskerne tror det er årsaken til de lovende resultatene.

Morgan understreket at stoffet alene antagelig ikke hjelper mennesker med alkoholproblemer, men at det er et hjelpemiddel til bruk sammen med terapi.

Skandinavias største helsenettsted, NHI.no, skriver på sine nettsider at  undersøkelser viser at cirka 10 prosent av voksne i Norge drikker på en måte som medfører stor risiko for helseskade og avhengighet (alkoholisme). Disse ti prosentene av befolkningen drikker halvparten av all alkohol som konsumeres i Norge. Tall fra Folkehelseinstituttet viser at rundt regnet 70 000 nordmenn drikker alkohol tilsvarende en kvart liter brennevin hver dag.

Om Sosialnytt

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg


Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com