lørdag, august 8, 2020

Brødre smittet av byllepest i Mongolia

Mest lest nå

Barn som har et nært forhold til besteforeldre blir psykisk sterkere

At besteforeldre ofte knytter helt spesielle og gode bånd til sine barnebarn er ingen hemmelighet. Men besteforeldre er ikke bare nyttige barnevakter, de er...

Det er den kinesiske nettavisen Xinhuanet som melder dette.

I følge den kinesiske nettavisen skal det være to brødre på henholdsvis 27 og 17 år som er smittet, sannsynligvis etter å ha spist murmeldyr som regnes som en delikatesse i Mongolia. Murmeldyret, som egentlig er en gnager innen ekornfamilien, er smittebærer av den beryktede bakterien Yersina Pestis, som fører til det vi på godt norsk kaller byllepest.


Foto: Public Domain

146 personer kan være smittet

Brødrene behandles nå på hvert sitt sykehus i Khovd-provinsen som ligger i det vestlige Mongolia. Det samme gjør 146 andre personer som har vært i kontakt med brødrene etter at de skal ha blitt smittet.

I Norge kjenner vi byllepesten best i forbindelse med Svartedauden som på 1300-tallet la både Norge og store deler av Europa øde. Blir man smittet av byllepest er det svært viktig man raskt kommer under behandling.

De vanligste symptomene på byllepest er høy feber, hevelser i lymfekjertlene og etterhvert også byller. Fra disse byllene kan bakterien vandre i kroppen og gi andre alvorlige sykdommer som for eksempel blodforgiftning, lungebetennelse og i enkelte tilfeller hjernehinnebetennelse.

Foto: Wikimedia Commons

I følge WHO er byllepest en svært farlig og smittsom sykdom, og i perioden 2010 til 2015 ble det meldt om 3248 tilfeller over hele verden hvorav 584 døde av sykdommen.

Tenk at et dyr som ser så søtt og uskyldig ut kan være så farlig – og det helt uten å mene det…

130,351FansLik
1,530FølgereFølg

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter