Hjem Forskning Bruker du mye tid på telefonen? Forskere med nytt overraskende funn

Bruker du mye tid på telefonen? Forskere med nytt overraskende funn

I dagens digitale tidsalder er det vanskelig å ignorere smarttelefonen konstante tilstedeværelse og varsler fra sosiale medieplattformer som Facebook og Snap. Skjermtid har blitt en så stor del av livsstilen vår at mange blir engstelige når telefonen er utenfor rekkevidde.

Hvorfor er folk så avhengige av telefonene sine? En forklaring som ifølge nettstedet ZME Science ofte kritisers er at mobilbruk «hacker» dopaminsystemet ditt. Det å motta likes for nettaktiviteten din, eller scrolle gjennom hundrevis av memer, frigjør dopamin. Og ifølge Forskning.no stimuleres belønningssenteret i hjernen av signalstoffet dopamin. Høyt dopaminnivå gir økt følelse av glede og velvære. 

Mange folkehelseeksperter hevder at forholdet vårt til smarttelefoner ikke er sunt, men snarere skader vår mentale helse. Det er absolutt gode grunner til å tro dette, men av og til kan også mobiletelefonen hjelpe oss med å regulere følelsene våre. En ny studie har forskere fra University of Melbourne, Stanford University og University College London kastet lys over rollen mobiltelefoner har for å hjelpe oss med å regulere følelsene våre.

Prosessen med å moderere følelsene for å tilpasse oss ulike situasjoner, spiller en viktig rolle i vårt generelle velvære. Følelser er et grunnleggende aspekt ved å navigere i livets kompleksitet, og gir verdifull veiledning og hjelper oss å tilpasse oss utfordringene vi møter. Men en del av det å være menneske er jo også at vi av og til opplever følelser vi helst ikke vil føle. I slike tilfeller prøver vi å regulere hvilken følelsesmessige tilstand vi er i, til noe som er mer gunstig eller passende for situasjonen.For eksempel kan folk intensivere aggresjon før en konkurranse, eller undertrykke glede for å opprettholde fokus på jobb. Det å fokusere på pusten, finne distraksjoner, ha kontakt med andre medmennesker eller benytte rusmidler er alle kjente måter å regulere følelsene våre på.

Håndterer følelser

Nå viser det seg at også digitale duppedingser, som mobiltelefonen, fungerer som et middel til å håndtere følelser som stress, angst, kjedsomhet og behovet for sosial tilknytning. Trenden har vært konstant økende og ble ytterligere forsterket da samfunnet ble nedstengt under pandemien. I studien som så på hvordan vi bruker mobiltelefonen for å regulere følelsene våre fant forskerne at digitale verktøy og strategier blir stadig mer populære for å håndtere følelser. Mens studien fant tilfeller der deltakerne tilsto usunne mønstre for digital bruk, så fant den også tilfeller der mobiltelefonen ga trøst ved å regulere negative følelser som angst.

mobiltelefon
Mobilen kan hjelpe deg å regulere negative følelser.

Forskerne hevder at obsessiv teknologibruk ofte stammer fra gjentatte forsøk på å regulere negative følelser. Men ved mer balansert bruk kan smarttelefonen altså i noen tilfeller hjelpe med å regulere negative følelser og takle ubehagelige situasjoner bedre. Selv om det å begrense tilgangen til teknologi, som å implementere grenser for skjermtid, er en vanlig reaksjon på overdreven bruk, klarer det ikke å løse det underliggende problemet effektivt. Forfatterne av studien antyder at nøkkelen ligger i å ta i bruk bedre strategier i stedet for fullstendig avholdenhet.

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com