De siste årene har håndsprit blitt mer og mer utbredt. På offentlige toaletter henger dispenseren med antibac ved siden av såpedispenseren, og mange av oss bruker det også hjemme. Er det så lurt?
Ifølge dansk TV 2 bør vi bremse bruken av håndsprit.
En av grunnene er allergier. Vi mennesker lever i en mer og mer steril verden, noe som ifølge avisen får antall allergier og autoimmune sykdommer til å øke.
Vi trenger bakteriene
For å bygge et sterkt immunforsvar trenger kroppen vår å eksponeres for bakterier. Dersom immunforsvaret vårt ikke får disse bakteriene å kjempe mot, kan de istedenfor begynne å bekjempe mikroorganiser som normalt ikke gjør oss syke. Det er dette som skjer når kroppen for eksempel reagerer på støv eller pollen.
Bakterieforsker Peder Worning kommer derfor med et varsku ovenfor dansk TV 2.
– Det er bakterier overalt i omgivelsene våre, og noen steder er det viktig å være oppmerksomme på dem. Andre steder er det ikke. De fleste bakterier er ufarlige, sier han.
Vask hendene
Bakterieforskerens beste tips er å holde seg til håndvasken. Man skal vaske hendene når man har vært på toaletter og før man skal lage eller spise mat. Men heller ikke håndvasken skal overdrives.
Dansk TV 2 skriver også at det er spesielt viktig at barn blir utsatt for nok bakterier. Den bakteriesammenheng som skapes i barnets tarm de første leveårene vil påvirke immunforsvaret resten av livet.
Til medisinsk bruk
Overlege ved infeksjonsmedisinsk avdeling ved Ullevål sykehus, Dag Berlid, har tidligere uttalt at antibac gjør større skade enn de fleste er klar over.
– Bruken av desinfeksjonsmidler tjener stort sett kun de som produserer og selger de. Jeg synes håndsprit bør reserveres til medisinsk bruk, har han uttalt ifølge ABC Nyheter.
Han forteller at for de fleste mennesker er det ikke vits å bruke håndsprit.
– Antibac er overflødig i de fleste tilfeller, og jeg synes det bør reserveres til bruk ved epidemier eller i sykehus. Til daglig ser jeg ingen grunn til å bruke det, kanskje bortsett fra i utlandet der du ser at det er dårlige hygieniske forhold.