onsdag, januar 29, 2020
Helse Bruker du ofte håndsprit? Det kan skade immunforsvaret

Bruker du ofte håndsprit? Det kan skade immunforsvaret

-

De siste årene har håndsprit blitt mer og mer utbredt. På offentlige toaletter henger dispenseren med antibac ved siden av såpedispenseren, og mange av oss bruker det også hjemme. Er det så lurt? 

Ifølge dansk TV 2 bør vi bremse bruken av håndsprit.

En av grunnene er allergier. Vi mennesker lever i en mer og mer steril verden, noe som ifølge avisen får antall allergier og autoimmune sykdommer til å øke.

Vi trenger bakteriene 

For å bygge et sterkt immunforsvar trenger kroppen vår å eksponeres for bakterier. Dersom immunforsvaret vårt ikke får disse bakteriene å kjempe mot, kan de istedenfor begynne å bekjempe mikroorganiser som normalt ikke gjør oss syke. Det er dette som skjer når kroppen for eksempel reagerer på støv eller pollen.

Bakterieforsker Peder Worning kommer derfor med et varsku ovenfor dansk TV 2.

– Det er bakterier overalt i omgivelsene våre, og noen steder er det viktig å være oppmerksomme på dem. Andre steder er det ikke. De fleste bakterier er ufarlige, sier han.

håndsprit
Overdreven bruk av håndsprit kan skade immunforsvaret. Å vaske hendene er i de fleste tilfeller nok. Foto: Pixabay

Vask hendene 

Bakterieforskerens beste tips er å holde seg til håndvasken. Man skal vaske hendene når man har vært på toaletter og før man skal lage eller spise mat. Men heller ikke håndvasken skal overdrives.

Dansk TV 2 skriver også at det er spesielt viktig at barn blir utsatt for nok bakterier. Den bakteriesammenheng som skapes i barnets tarm de første leveårene vil påvirke immunforsvaret resten av livet.

Til medisinsk bruk 

Overlege ved infeksjonsmedisinsk avdeling ved Ullevål sykehus, Dag Berlid, har tidligere uttalt at antibac gjør større skade enn de fleste er klar over.

– Bruken av desinfeksjonsmidler tjener stort sett kun de som produserer og selger de. Jeg synes håndsprit bør reserveres til medisinsk bruk, har han uttalt ifølge ABC Nyheter.

Han forteller at for de fleste mennesker er det ikke vits å bruke håndsprit.

– Antibac er overflødig i de fleste tilfeller, og jeg synes det bør reserveres til bruk ved epidemier eller i sykehus. Til daglig ser jeg ingen grunn til å bruke det, kanskje bortsett fra i utlandet der du ser at det er dårlige hygieniske forhold.

Neste artikkel ⬇Neste
Scroll ned

Legene sa Tonje (31) bare var overvektig – hadde kreft. Nå vil hun advare andre

Tonje Becher Bjerkelund hadde smerter og symptomer siden hun var 18 år gammel. Hun gikk flere ganger til legen, men hver gang fikk hun...

Derfor sover alle nyfødte barn i Finland i pappesker

Ja, det er helt sant. Så godt som alle finske nyfødte barn sover i pappesker. Og nå blir trenden plukket opp av flere land,...

Kunne du tenke deg og adoptere verdens verste katt?

Katten Perdita kom til dyrebeskyttelsen i North Carolina i USA på julaften. Nå prøver de å finne en eier til katten som stirrer inn...