lørdag, juni 12, 2021

Bruker du mye nesespray når du er forkjølet? Det bør du i så fall slutte med – det kan være farlig

Mest lest nå

Få ting er så forfriskende når man er tett i nesen som en omgang nesespray, men i følge spesialistene kan det i verste fall ha motsatt effekt – og overdreven bruk føre til direkte avhengighet.

Hva gjør så egentlig nesesprayen?

En typisk nesespray består av blant annet virkestoffene xylometazolin og oxymetazolin som får blodårene i slimhinnen i nesen til å trekke seg sammen, hvilket fører til at de åpner seg og etterfølgende gir fri pust. Inneholder den i tillegg konserveringsmiddelet benzalkoniomklorid er det all grunn til å være på vakt.


Benzalkoniomklorid har nemlig den effekten at hvis en nesespray brukes ut over anbefalt periode – som normalt er inntil 10 dager – kan det ødelegge de beskyttende flimmerhårene i nesen, som igjen gjør at virkestoffene kan gi en betennelsestilstand med hovne og såre slimhinner som resultat.

Foto: Netdoctor

Men er det så farlig da? Tenker du sikkert, og ja, det kan det være. Overdreven bruk av nesespray vil på sikt forsterke de symptomene man i utgangspunktet ønsker å behandle, og da kan det bli en ond sirkel det kan være vanskelig å bryte ut av.

Bruk av nesespray fører til økte plager, som igjen fører til ytterligere bruk av nesespray. Selv om det umiddelbart føles bedre ved bruk av nesespray, vil virkningen være kortere og kortere for hver gang, og til sist kommer man i en situasjon hvor man er tilnærmet avhengig, og har det dårlig hvis ikke man kontinuerlig får en ny dose.

Når man er kommet til dette stadiet kan det være svært vanskelig å slutte med nesespary. Der en dose nesespray normalt ville holde nesen klar i opptil ti timer om gangen, blir den bare tettere og tettere hele tiden, og man sprayer seg så godt som hele tiden.

Det er imidlertid mulig å komme ut av et slikt misbruk, men det krever disiplin og en god dose vilje. Et godt råd er å trappe ned etterhvert, og begrense bruken litt for hver dag. I begynnelsen vil slimhinnene reagere voldsomt, og man føler det som om nesen er helt tett igjen. Dette er normalt, og slimhinnenes måte å reagere på.

Ettersom man trapper ned og slutter helt vil slimhinnene tilpasse seg dette, og etter noen uker vil de være som normalt igjen. Et alternativ til å bruke spray under avvenningen kan være å skylle med lunkent saltvann. Det hjelper også til å holde eventuelle betennelser nede.

Del gjerne artikkelen hvis du kjenner noen som bruker overdrevent mye nesespray, og som bør vite om hvor farlig det egentlig kan være.

Få med deg alle sakene våre! Klikk liker for å følge oss på Facebook
.

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter