søndag, oktober 24, 2021

Bukholm: Tiden snart inne for å åpne

Mest lest nå

Smitten fortsetter å dale i alle aldersgrupper, og spesielt for de mellom fem og 40 år. Det gjør at Folkehelseinstituttet (FHI) har begynt å se frem mot en helt spesiell dag for Norge.

FHI snarlig anbefale å åpne landet, skriver VG tirsdag ettermiddag.

Det handler egentlig om å finne det riktige tidspunktet. Vi vil jo anbefale regjeringen å åpne i løpet av den nærmeste tid, sier vaksinesjef Geir Bukholm i FHI til avisa.


Smittetallene viser en tydelig vaksineeffekt og befolkningsimmunitet, og ifølge FHIs prognoser er det ikke lenge til vi kan legge de siste tiltakene på hylla.

– Knekken i smittekurvene er jo tydelig. Det var jo dette vi hadde håpet på og da er det veldig fint å se at det skjer, sier assisterende direktør Geir Bukholm i FHI.

Fra et smittevernsperspektiv sier han vi på mange måter kan åpne nå, men han legger til at han ønsker at enda flere får tatt andredosen sin.

Bukholm sier tidspunktet for gjenåpning avhenger av at kommunene opplever at de er klare:

– Det handler først og fremst om å finne et praktisk tidspunkt der kommunene er forberedt og får planlagt, og legger til ta de også ønsker å kvalitetssikre tallene og situasjonen for å være helt sikre, sier han.

Fredag presenterte regjeringen det de kaller «En normal hverdag med økt beredskap».

– Når vi vender tilbake til en normal hverdag, forsvinner de aller fleste nasjonale reglene. Meterkravet blir avviklet. Det samme blir restriksjonene knyttet til arrangementer og sammenkomster. Innslippsstopp og krav om bordplassering på serveringsstedene forsvinner. Vi må likevel fortsatt huske å holde hendene rene og holde oss hjemme når vi er syke, uttalte helse- og omsorgsminister Bent Høie i en pressemelding fredag da denne normaliseringsplanen ble lagt frem.

Det vil fortsatt stilles krav om at man skal isolere seg hvis man har covid-19 i «En normal hverdag med økt beredskap».

Trafikklysmodellen vil være utgangspunktet når det gjelder smittevern i skoler og barnehager i «En normal hverdag med økt beredskap», i hvert fall i en overgangsperiode.

Det vil fortsatt være smittevernråd og anbefalinger, men disse vil ligne på de generelle anbefalingene som gjelder for andre luftveisinfeksjoner.

– Regjeringen vil sammen med Helsedirektoratet og FHI jobbe videre med å konkretisere og tydeliggjøre de rådene som vil gjelde i «En normal hverdag med økt beredskap», sa Høie fredag.

Få med deg alle sakene våre! Klikk liker for å følge oss på Facebook

Følg oss på sosiale medier

134,582FansLik
1,600FølgereFølg
225FølgereFølg
.

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter