in

Butikkeier dropper fyrverkerisalg etter 35 år:  – Ikke bærekraftig, verken på den ene eller andre måten

Forskning viser at øyeskader relatert til fyrverkeri kan forhindres ved å forby privat bruk. Foto: Pixabay

Jan Solberg som eier og driver Paletten Jern og Farge i Tønsberg har solgt fyrverkeri hver romjul siden 1988. Men i år har han droppet det.

– Vi tok en totalvurdering, og kom fram til at tida har løpt fra dette med fyrverkeri. Det er en økende motstand mot det i samfunnet. Av hensyn til dyrevern og hele pakka har vi besluttet å droppe det. I gamle Åsgårdstrand er det totalforbudt. Som jeg har tolket det er det forbudt med fyrverkeri i tettbygde strøk. Med det regner jeg Nygårdsfeltet og Breidablikk. I Tønsberg, hvor vi har en del kunder, har de skjerpet inn reglene. Det vil redusere salget mye, sier Jan Solberg til avisa Gjengangeren.

Med en krig som raser i Europa synes han ikke det er riktig å smelle av raketter. I nærliggende områder er det også innført forbud og innstramninger.


Og det er nok også mange som ikke kommer til å savne raketter i butikken hans. I en landsomfattende spørreundersøkelse YouGov har gjennomført for forsikringsselskapet If sier sju av ti at de dropper fyrverkeri på Nyttårsaften. Samtidig sier 13 prosent vil kjøpe mindre fyrverkeri enn de vanligvis gjør, mens 16 prosent vil handle like mye som før. Kun tre prosent sier de vil kjøpe mer.

Mens Trondheim, Bergen, Tromsø og Stavanger har felles rakettoppskyting dropper Oslo Kommune dropper offentlig fyrverkeri i år.

– Jeg er enig i at det er bedre bruke pengene på ting som er varige og kommer alle til gode, og som ikke er til så stor skade for mennesker, dyr og miljøet, sier miljøbyråd Sirin Stav (MDG) ifølge VG til NTB.

Kommunen har også bestemt at privatpersoner bare får skyte opp fyrverkeri utenfor ring 2, mellom klokken 18 og 02.00.

– Hvert år er vi vitne til alvorlige øyenskader, branner og forsøpling på grunn av fyrverkeri, som kommer som et brått og uventet lydinferno på dyrene. Det fører til massedød av fugler og vettskremte kjæledyr. Jeg tror alle som har vært i nærheten av en stresset hund en nyttårsaften vet hva jeg snakker om, sier Stav.

Frp i Oslo reagerer kraftig på at kommunen ikke tilbyr felles fyrverkeri til innbyggerne i år, og lover fyrverkerishow neste nyttårsaften hvis de borgerlige vinner valget.

Fyrverkeri: Dette må du tenke på

  • Planlegg fyrverkerioppskytingen i god tid. Finn et egnet sted og rigg til for avfyring. Fyrverkeriet skal oppbevares utilgjengelig for barn og uvedkommende.
  • Les bruksanvisningen nøye før bruk. Sett deg inn i produsentens anbefalinger, og legg merke til aldersgrensene. Det er 18 års aldergrense for bruk av de fleste typer fyrverkeri. Barn som bruker stjerneskudd skal alltid passes godt på av en voksen.
  • Kontroller at fyrverkeriet ikke er skadet. Sjekk at fyrverkeriet er helt og uten synlige skader. Skadet fyrverkeri skal ikke brukes eller kastes i søpla, men leveres tilbake til forhandleren.
  • Sørg for at fyrverkeriet ikke kan velte. Bakkebatterier må plasseres på rett underlag og støttes opp.
  • Bruk tennstav. Ikke bruk lighter, fyrstikker eller annen åpen flamme. Lunta er kort og en flamme kan sette fyr på bakkebatteriet direkte. Bruk heller en tennstav, den får du vanligvis kjøpt der du kjøper fyrverkeri.
  • Bruk beskyttelsesbriller. For å redusere øyeskader bør du bruke beskyttelsesbriller. Det får du tak i der du kjøper fyrverkeri.
  • Bøy deg aldri over fyrverkeri som er tenkt på. Inne i fyrverkeriet er det ofte en hurtiglunte som brenner svært raskt. Derfor kan fyrverkeri avfyres brått og uventet. Når du har tent lunta, bør du raskt snu ansiktet vekk og komme deg på trygg avstand.
  • Ikke tenn fyrverkeriet på nytt dersom det ikke tenner ved første forsøk. Selv om lunta ser ut til å ha slukket, kan det være en liten glo som ulmer. Fyrverkeri som ikke tenner ved første forsøk skal stå i 30 minutter eller dynkes grundig i vann før det fjernes. Det skal ikke kastes i søpla, men leveres tilbake til forhandler. Husk at barn gjerne bruker nyttårsdagen til å samle opp fyrverkeri, så rydd opp etter deg.
  • Hold god avstand fra oppskytingen. Fyrverkeri inneholder eksplosiver som kan gi alvorlige skader.
  • Alkohol og fyrverkeri hører ikke sammen. Med alkohol i blodet reagerer du saktere. Du får også dårligere vurderingsevne.

Kilde: sikkerhverdag.no

Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

Erna Solberg

I fjor hadde Erna «korona-jul»: Glad for å kunne feire med barna igjen i år

Espen Nakstad

Nakstad går for svensk jul med nisselue i skisporet