Hjem Meninger Butikksjef raser: Kan vi ikke begynne å snakke pent til den som sitter i kassen på butikken?

Butikksjef raser: Kan vi ikke begynne å snakke pent til den som sitter i kassen på butikken?

Butikksjef tar et oppgjør med frekke kunder.

En opplevelse i en Menybutikk har satt søkelyset på et stadig økende problem: grov og ufin oppførsel mot butikkansatte.

Peter Ploug Kirkegaard, kjøpmann i Meny Bogense i Danmark, kunne torsdag ikke lenger stå stille og se på. Mens han satt på kontoret sitt, ble han vitne til at en ung kassemedarbeider løp gråtende ut. Hun hadde nettopp blitt utsatt for verbal trakassering fra to kunder.

«Det skal være trygt å jobbe i butikk»

Den unge medarbeideren, som bare hadde jobbet i butikken noen måneder, hadde begått en uskyldig feil da hun scannet inn varer. De to kundene hadde glemt å bruke en vareavskiller, og det førte til en misforståelse. I stedet for å løse situasjonen rolig, hevet kundene stemmen og begynte å skjelle henne ut.

– Hun ble kalt dårlig i jobben sin og fikk beskjed om å bruke hodet, forteller Kirkegaard til dansk TV 2.

Butikksjefen ble dypt opprørt over hendelsen.

– Det skal være hyggelig å gå på jobb, spesielt for våre unge medarbeidere som er i ferd med å lære seg yrket. Denne jenta gjorde ingenting galt, sier han.

Han bestemte seg raskt for å ta opp saken offentlig og postet en kraftfull melding på butikkens Facebook-side, der han oppfordret kunder til å vise respekt for de ansatte.

Kan vi ikke begynde at snakke pænt til kassepersonalet i butikker? I dag havde vi et par damer inde og handle, og da…

Posted by Meny Bogense on Thursday, August 8, 2024

Sterke reaksjoner på sosiale medier

Oppropet hans traff en nerve hos mange, og meldingen ble raskt delt over 400 ganger. I innlegget delte Kirkegaard også et bilde fra overvåkningskameraet, hvor ansiktene til de ubehagelige kundene var dekket med grise-emojier.

– Folk må forstå at kassepersonalet er mennesker. De kan gjøre feil, men de fortjener å bli behandlet med respekt, understreker han.

Kirkegaard, som har vært i bransjen i 14 år, mener at situasjonen har forverret seg betraktelig. Han peker på at sosiale medier kan ha bidratt til en generell forråelse i samfunnet, hvor folk lettere sier stygge ting til hverandre. Denne adferden ser han nå manifestere seg også i butikkene, noe som skaper en utrygg arbeidsplass for de ansatte.

Flere dagligvarekjeder tar grep

Denne hendelsen er ikke enestående. Over hele Danmark opplever butikker at deres ansatte blir utsatt for trakassering. Mange kjeder, inkludert Salling Group, Lidl og Coop, har i over et år kjørt kampanjer for å oppmuntre til en bedre tone i butikkene. De ser også en økende tendens til at kunders frustrasjon, ofte over ting som utsolgte varer eller høyere priser, går utover de ansatte.

Unge mest utsatt

Det er spesielt de yngste ansatte som er mest utsatt for slik adferd. Undersøkelser viser at en stor andel av butikkansatte har opplevd å bli snakket ned til eller truet av kunder. Formannen for HK Handel, Mette Høgh, bekrefter dette og sier at yngre medarbeidere ofte får den verste behandlingen.

– Noen kunder tror de kan si hva som helst til unge mennesker, sier Høgh. Hun understreker at det er viktig å skape tryggere arbeidsforhold for denne gruppen.

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com