Wikipedia sier at Bygdedyret er et begrep skapt av forfatteren Tor Jonsson. Det omhandler negative sider av livet på den norske landsbygden.

Jeg har selv vokst opp på bygden. Ikke mer enn 30 minutter utenfor Bergen, men allikevel på bygden. For litt over ett år siden flyttet jeg lengre ut på bygden. Nærmere bestemt til Hjelmås. Jeg har egentlig sjelden tenkt noe særlig over fenomenet bygdedyret. Det sies at bygdedyret er en form av janteloven. Bygdedyret hater annerledeshet og har en moralsk pekefinger for hvordan man skal oppføre seg.

Og dersom du skulle skille deg litt ut. Tjene litt for mye penger. Bygge litt for stort hus. Kjøpe litt for fin bil. Ja, da snuser visstnok bygdedyret det opp på null komma niks. Sherlock Holmes blir liten ved sammenligning. Men bygdedyret nøyer seg ikke med å snuse, bygdedyret sprer ordet. Og før du får sukket deg har bygdedyret vært på alle bygdas dører og fortalt at du drakk en øl for mye forrige helg. Det sies at i bygder hvor bygdedyret får regjere, skapes et samfunn som er svært vanskelig for tilflyttere å passe inn i.

Jeg kjenner til en del av mekanismene i bygdedyret. Men jeg må uansett si at jeg ble nysgjerrig på å finne ut mer om hva dette dyret faktisk er. Nå har det seg slik at der jeg bor så eksisterer ikke bygdedyret, takket være humorbonden. Han har bygget et eget reservat for dyret, slik at bygden skal slippe å hanskes med det! Hva er vell bedre enn å gå rett til kilden for å finne ut hva bygedyret er? Jeg gjorde så. Jeg entret Vallhall. Jeg oppsøkte bygdedyrreservatet på Hjelmås, og her er hva jeg fant.

 

 Jeg begynte å gå innover i skogen. Møtte på et skilt. «Du går no mot bygdedyrreservatet!» Flott! Jeg er på riktig vei!

Du går no mot bygdedyrreservatet!
Du går no mot Bygdedyrreservatet!

 

 «Det er ikkje skam å snu! Er du heilt sikker på at du går vidare?» Hmm. Ja jeg har nå gått et stykke nå.. Gidder ikke snu..

Det er ikkje skam å snu! Er du heilt sikker på at du går vidare?
Det er ikkje skam å snu! Er du heilt sikker på at du går vidare?

«Går du verkeleg vidare? Ring ein ven – NO!» Tja, hvem skal jeg ringe? Hva skal jeg si? Nei kaster tanken fort fra meg. Har jo med Tinka, som man så vidt kan skimte under skiltet..Hun virker jo ikke redd.. Nei her er det bare å forsette..

Går du verkeleg vidare? Ring ein ven - NO!
Går du verkeleg vidare? Ring ein ven – NO!

«Du nærmar deg!» Supert..Jeg har trasket i 15 minutter nå.. Var på tide..

Du nærmar deg!
Du nærmar deg!

«Lytt til erfarne Bygdadyr: Detta går aldri bra!» Jeg begynner så smått å tvile.. Ligger det noen erfarne bygdedyr i bakholdsangrep når jeg kommer frem?

Lytt til erfarne bygdadyr: Dette går aldri bra!
Lytt til erfarne bygdadyr: Dette går aldri bra!

«Bruk 50/50-sjansen din, før det er for seint» Jeg begynner å analysere. 50/50? Det vil si at jeg har 2 valg. Kommer frem til at det må være å enten snu, eller fortsette.. Jeg fortsetter..

Bruk 50/50-sjansen din, før det er for seint
Bruk 50/50-sjansen din, før det er for seint

«Kommunen fråskriv seg alt ansvar! (Som vanleg)». Ok. Det er greit. Jeg går inn på eget ansvar.

Kommunen fråskriv seg alt ansvar! (som vanleg)
Kommunen fråskriv seg alt ansvar! (som vanleg)

«Forsikringa dekkar ikkje lengre nordover!» Det slår meg at jeg kanskje burde skifte forsikringsselskap?

Forsikringa dekkar ikkje lengre nordover!
Forsikringa dekkar ikkje lengre nordover!

«Pass deg for bygden» Jeg er fremme.. Bygdedyrreservatet skal gi meg svar på hva bygdedyret er, endelig!

Pass deg for bygden!
Pass deg for bygden!

 

Et innblikk i bygdedyrreservatet:

 

 En advarsel om kommunene i Nordhordland:

Men en god slump ironi og humor har jeg omsider funnet ut hva bygdedyret består av. Det gjelder å syte, klage, skape rykter, og holde fremmedfolk borte fra bygden. Ikkje tru at du e noko! 

Har du møtt bygdedyret før?