in

Bygningsarbeiderne kom over et urørt gravkammer fra farao Rameses IIs tid

Foto: Israel Antiquities Authority

Gravkammeret som nylig ble åpnet for aller første gang siden den ble forseglet for omtrent 3300 år siden blir beskrevet som «sensasjonelt».

– Gjenstandene lå på hulegulvet slik de ble lagt ut i den eldgamle begravelsesseremonien, forteller Israel Antiquities Authority i en pressemelding.

Rameses II er faraoen som sies å ha regjerte i Egypt på tiden den bibelske utvandringen fra landet fant sted.

Gravkammeret, som ligger i Israel, ble avslørt tidligere i september da noen arbeidere på en byggeplass i Palmahim Beach nasjonalpark plutselig satte gravemaskin-nebbet gjennom et huletak.

Arkeologene fra Israel Antiquity Authority ble tilkalt. De gikk ned i hulen via en stige og oppdatet til sin forbløffelse et rom som så ut til å ha frosset i tiden: Hulen som er hugget ut i fjellet var firkantet og hadde en støttesøyle i midten. Flere titalls keramikk- og bronsegjenstander i upåklagelig stand lå u hulen – akkurat slik de hadde blitt plassert under begravelsesseremonien for rundt 3300 år siden.

Gjenstandene er gravoffer som den avdøde fikk med seg i gravkammeren, i troen på at de ville tjene den døde i etterlivet.

– Dette er en oppdagelse man opplever en gang i livet! Det er ekstremt sjeldent å komme over et slags filmsett fra Indiana Jones- et hulegulv med kar som har vært uberørt i 3300 år, siden sen bronsealder, omtrent på tiden til den mektige farao Rameses II, sier bronsealderekspert Eli Yannai ved Israel Antiquities Authority.

Yannai legger til at det faktum at hulen ble forseglet, og ikke har blitt plyndret i senere perioder, vil tillate arkeologene å bruke moderne vitenskapelige metodene for å hente mye informasjon fra gjenstandene og fra restene som finnes på karene, for eksempel organiske rester som er ikke synlig for det blotte øye.

Foto: Israel Antiquities Authority

– Hulen kan gi et fullstendig bilde av begravelsesskikkene fra yngre bronsealder. Grotten inneholder et titalls keramikkkar av forskjellige former og størrelser, inkludert dype og grunne skåler, noen rødmalte kalker med fot, kokekar, oppbevaringskrukker og lamper, sier Yannai.

Bronsealdereksperten mener noen av oppbevaringskrukkene er produsert langs kysten av Syria og Libanon. Ytterligere mindre fartøyer, hovedsakelig kanner og jugleter, som ble brukt til å lagre og handle mindre mengder av dyre varer, ble importert fra Tyrus, Sidon og andre havner langs den libanesiske kysten, mens andre keramikkfartøy kom fra Kypros. Denne type import foregikk i storstilt skala og var populære gravvarer.

I tillegg ble det funnet bronsepilspisser eller spydspisser i hulen. Ut fra måten de lå plassert på ser det ut som de sannsynligvis har vært plassert i et kogger, laget av ikke lenger eksisterende organisk materiale.

Foto: Israel Antiquities Authority

I tillegg til gjenstander fra Kypros og Syria, fant arkeologene også gjenstander fra nærliggende kystbyer som Jaffa, Ashdod, Ashkelon, Gaza og Tel Ajjul.

– Det viser tydelig at befolkningen i Yavneh-Yam (Palmahim Beach) spilte en integrert rolle i den livlige handelsaktiviteten som fant sted langs kysten, sier Yannai.

Nyheten om grotten har spredt seg som ild i tørt gress i den akademiske verden, og Israel Antiquities Authority har allerede mottatt forespørsler fra en rekke forskere som ønsker å delta i den planlagte arkeologiske utgravningen.

I en video utgitt av Israel Antiquities Authority, lar forbløffede arkeologer lommelyktene skinne på dusinvis av keramikkkar i en rekke former og størrelser, som dateres tilbake til regjeringen til den gamle egyptiske kongen som døde i 1213 f.Kr.

Se video:

Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

Derfor trekker Egor Filipenko seg fra «Skal vi danse: all stars»

VIDEO: Her oppstår et uventet vennskap mellom en bjørn og en 5-åring