Hjem Historisk Caféeieren fra Birmingham snublet over unik skatt som knyttes til kong Henry VIII

Caféeieren fra Birmingham snublet over unik skatt som knyttes til kong Henry VIII

Caféeieren har en klar plan på hva han vil bruke pengene British Musem ga ham i finnerlønn til: Sønnens utdannelse skal sikres.

Charlie Clark hadde hatt metallsøking som hobby i omtrent et halvt års tid da han gjorde det helt utrolige funnet.

Til den britiske avisa The Guardian sier den godt voksne caféeieren at han «hvinte som en skolepike» da han begynte å ane hvilken skatt han var i ferd med å grave opp.

– Stemmeleiet min var ganske høyt, medgir han til avisa.

Tidligere i «karrieren» sin med metallsøk hadde han funnet litt rusk og rask. Men denne gangen kom det plutselig et veldig tydelig lydsignal fra metalldetektoren til Charlie.

Han gravde et stykke nedover i bakken, og satt med søle til godt over albuene da han så skatten.

Forbindelser til Storbritannias mest beryktede monark

Men at det hadde tilhørt en av de viktigste – og mest beryktede – monarkene i britisk historie det hadde han slettes ikke anelse om. Det var et hjerte og en tykk lenke.

Lenken består av 75 ledd og er laget av 300 gram 24-karats gull. Den er i bemerkelsesverdig pen stand.

På hjertet sto initialene H R og K A. Det er også utsmykket med en tudor-rose og et granateple, som var symbolet til Katherine av Aragon, kong Henry VIIIs første kone.

Hjertet er også utsmykket med en sløyfe inngravert i gullet som sier TOVS IORS – altså det franske ordet for «alltid»: toujours.

Inskripsjonen «Alltid» – et løst begrep for Henry VIII

Nå skal det sies at «alltid» var et temmelig løst begrep for den britiske kongen. Hvertfall når det kom til definisjonen av ekteskapenes evighet. Han giftet seg med spanske Katherine av Aragon i 1509. Ekteskapet ble annulert i 1533 – og dermed var Henry igang. Han rakk å gifte seg hele seks ganger i løpet av livet.

Kravet om å annulere ekteskapet med Katherine var det som satte i gang prosessen med å skille Church of England fra den katolske kirke. Da pave Clement VII nektet annulering, opprettet Henry VIII likeså greit sin egen kirke. Katherine bodde på Kimboltim Castle til hun døde av kreft i 1536.

Datteren hennes Mary I, også kjent som «Bloody Mary» eller Mary Tudor, ble britenes første kvinnelige monark da hun ble kronet i 1953.

Da Charlie Clark henvendte seg til British Museum i forbindelse med funnet måtte kuratoren Rachel King sette seg ned.

British Museum har ikke sett maken

Hun medgir at funnet er ekte, men hva det gjorde nedgravd på et jorde, og hvilken forbindelse det har til kong Henry og kona Katherine, det er fortsatt et mysterium.

– Ved British Museum har vi den største samlingen av gjenstander fra de tidlige Tudor-periodene i edelt metall. Men ingen av dem er som dette, sier King til The Guardian.

Hun forteller at de også har søkt gjennom arkivene og samlingene for å finne en eller annen indikasjon som kan hjelpe med å plassere anhenget og lenken i kongens eie.

En av teoriene er at anhenget og kjeden kan ha vært laget for å bæres eller muligens deles ut som premie på en større turnering av noe slag. Kongen var en stor fan av disse. Samtidig tilsier størrelsen at dette er noe som er laget for å passe til en kvinne. Og hva det gjorde i Warwickshire er et like stort mysterium.

Sønnen vil bli skattejeger

Hva skatten Charlie fant er også ganske uvisst. Men det vil garantert være en betydelig sum, der finnerlønn som praksisen er skal deles mellom Charlie og grunneieren. Og Charlie er helt klar på hva han vil bruke sin andel til: Det skal gå til utdanningen til sønnen hans, som også heter Charlie.

Hva Charlie «blir når han blir stor» gjenstår å se. Inspirert av faren drømmer fireåringen om å bli skattejeger. Planen hans er – enn så lenge – å finne en sjørøverskatt.

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com