FHI-direktør Camilla Stoltenberg har beroligende ord til de som frykter nok en lockdown.
Torsdag formiddag ble det klart at statsminister Jonas Gahr Støre, helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol og justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl vil holde pressekonferanse om koronasituasjonen fredag formiddag.
Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad og FHI-direktør Camilla Stoltenberg vil også være til stede.
Noen har kanskje fryktet nok en nedstenging. I Hovedstaden var det aller meste mer eller mindre stengt fra 9. november 2020 og frem til mai 2021. Det var først i høst folk kunne komme tilbake til kontoret.
Mange har slitt under denne perioden, og det er kanskje derfor ikke rart om det er noe frykt for enda en runde med nedstengning. Det vil imidlertid ikke bli aktuelt nå:
– Total nedstenging har ikke vært på dagsorden. Vi er i en situasjon der veldig mange har god beskyttelse mot sykdommen, og da gjelder det å beskytte dem som ikke er det, sier direktør Camilla Stoltenberg i Folkehelseinstituttet til TV 2.
Et virkemiddel for å eventuelt unngå nasjonal nedstenging, er koronasertifikat.
I et koronasertifikat vises vaksinasjonsstatus og/eller resultat fra covid-19-test.
Danmark er et av de landene som igjen har tatt i bruk koronapass. Der må du vise passet om du skal på restaurant, nattklubber og større arrangement for eksempel.
Stoltenberg sier at de vurderer bruken av koronasertifikat annerledes nå enn tidligere i år.
– Koronasertifikat ser vi på som et forholdsvis lite inngripende tiltak. Det er en annen situasjon nå, når det er tilbud om vaksine til alle, sier direktøren og legger til at koronasertifikat er et virkemiddel for å unngå å ha mer inngripende tiltak, enten lokalt, regionalt eller nasjonalt.
Siste ukerapport fra FHI viser at antall innlagte og smittede med covid-19 fortsetter å øke.
– Vi tåler mer smitte i samfunnet nå som så mange er vaksinerte. Men det vi nå følger svært nøye med på, er utviklingen av nye pasienter innlagt på sykehus. Vi ønsker ikke at belastningen på helsetjenesten i kommuner og sykehus skal bli for stor, sier avdelingsdirektør Line Vold i FHI.
Ukerapporten fra forrige uke viser at koronaepidemien fortsetter å øke i Norge. R-tallet ligger på 1,3. Det vil si av 100 smittede smitter 130 nye.
Antallet nye pasienter, antallet ukentlige dødsfall og antall smittede går også opp: 135 pasienter ble innlagt på grunn av covid-19 i uke 44, og det har vært et økende antall nye innleggelser i aldersgruppen 65 år og eldre de siste fire ukene. Dette ligger nå på samme nivå som det høyeste nivået våren 2021.
Også antall ukentlige dødsfall har vært økende de siste tre ukene. Det er foreløpig registrert 28 covid-19-assosierte dødsfall i uke 44, etter 16 i uke 43.