I dag fyller den tidligere FRP-lederen 80 år.
Han ble født 6. mai 1944 i Oslo. Hagen var en av de mest sentrale politikerne i norsk politikk på 1980- og 1990-tallet, og han hadde en betydelig innflytelse på norsk politikk gjennom sin tid i FrP.
Han ble valgt inn på Stortinget første gang i 1981 og satt som representant der til 2009. I løpet av denne perioden fungerte han som parlamentarisk leder og formann for FrP. Han var også partiets første nestleder fra 1978 til 2006 og formann fra 2006 til 2009.
Hagen er kjent for sin skarpe retorikk, særlig i kampen mot det han mener er overforbruk av skattepenger og for et strengt innvandringsregime. Han var også en av arkitektene bak FrPs vekst som politisk kraft og en av hovedpersonene i partiets liberalistiske profil.
Sjalusien
Carl I Hagen har levd et liv i offentlighetens søkelys. Det betyr også mye oppmerksomhet fra svermende kvinner.
– Sjalusi utløser forferdelige destruktive følelser. Og når du først får mistankens virus på hjernen, så spiser det deg nesten opp, har Eli Engum Hagen tidligere uttalt til Dagbladet.
Siden kona Eli var Carl I. Hagens sekretær for Frp på Stortinget kom alle kjærlighetsbrevene som var adressert til Carl på Eli sitt skrivebord.
– Jeg kastet brevene i papirkorga. Men jeg leste dem selvsagt først, sier hun.
Eli har flere ganger vært åpen på at det ikke alltid har vært enkelt å ha en mann som står i rampelyset. Det bunnsolide ekteskapet som nærmest har vært varemerket til Carl og Eli Hagen har ikke kommet av seg selv.
I selvbiografien fra 2006 skrev Eli åpenhjertig utleverende om hvordan sjalusien formørket livet hennes, og at hun innbilte seg at Carl hadde et godt øye til både Anne Enger og Siv Jensen.
Hun fikk massiv positiv respons fra kvinnelige lesere da hun lettet på lokket og skrev om hvor preget hun var av den vonde sjalusien.
– De kjente seg igjen i hvordan jeg hadde hatt det, forteller hun til Dagbladet.
Eli forteller at sjalusien heldigvis slapp taket med årene.
– Løsningen vår ble at vi snakket åpent ut om det, og at Carl ikke dro på hotellovernatting uten meg. Han har jo selv sagt at man kan gjøre ting man angrer på etter noen drinker. Begge hadde vært gjennom en skilsmisse, og når du har vært gjennom en skilsmisse, så har du ikke lyst til at det skal skje igjen, sier Eli.
Var helt utslitt
Etter måneder med intern uro i Fremskrittspartiet rundt tusenårsskiftet var Carl I Hagen så utslitt at han kom hjem til Eli og gråt.
2000 var et annus horribilis for daværende FrP-leder Carl I. Hagen. Skandalene preget forsidene i avisen. Det var interne stridigheter, og alt toppet seg med en voldtektsanklage, en hendelse som skulle ha skjedd under FpUs landsmøte i januar 2000.
Uroen tappet Carl for krefter.
– Han kom hjem og gråt, forteller Eli i et lengre intervju med VG.
– Eli ble min sterke rådgiver. Det fine med henne er at jeg aldri trengte å forklare noe, hun visste hva jeg sto i til enhver tid, fordi vi jobbet så tett.
Han leste i avisen at folk sa at Frp måtte kvitte seg med Carl I. Hagen, fordi en sånn mann ikke burde lede partiet.
Han og Eli reiste til Spania i påsken 2001 etter en tøff tid med eksklusjoner, rettssaker, rabalder og vanskeligheter.
– Jeg var totalt utslitt mentalt da vi kom til Spania. Jeg gikk rett til sengs og la meg. Der ble jeg i fem dager. Jeg klarte ikke å stå opp. Da var det Eli som tok seg av meg, forteller Carl til VG.
– Jeg husker jeg matet deg i sengen. Først etter nesten én uke karret du deg ut i solen en liten stund. Da fikk vi et par–tre fine dager. Så ble du brun, fin og uthvilt til landsmøtet, sier Eli.
Når Carl I. Hagen feirer sin 80-årsdag, er han fortsatt aktiv som stortingsrepresentant. I et intervju med Her og Nå deler han tanker om det som har vært, og det som ligger foran.
– Jobben var livet. Når noen spurte meg om arbeidstid, svarte jeg, «våken tilstand». Det er betydningen jeg har hatt for byggingen av Frp jeg er mest stolt av. Jeg har vært formann i 28 år. Vi hadde 0,7 prosent oppslutning da jeg startet, og 33 prosent på meningsmålingene da jeg gikk av, forteller han.
På spørsmål om han tenker på hva som skal stå på sin egen gravstein, svarer han uten å nøle.
– Ja! Noe annet ville vært merkelig.
Hans politiske reise har vært preget av både triumfer og utfordringer. Fra å stå som en av hovedarkitektene bak oppbyggingen av Fremskrittspartiet til å bli den eldste representanten på Stortinget, har Hagen opplevd et politisk liv fylt med kamp og seire.
Gjennom intervjuet avslører Hagen også en mer personlig side. Han deler historien om møtet med sin kone Eli, og deres 40 år lange ekteskap som har vært preget av støtte og kjærlighet, til tross for de utfordringene som politikken har brakt med seg.
– Jeg bekrefter at jeg har min fremtid bak meg, og det er greit. Livet har vært bra! Jeg har fått oppleve mye og levd et privilegert liv. Jeg har ingen grunn til å klage, jeg har det veldig bra i dag også. Og når min tid kommer og jeg skal dø, håper jeg det skjer på en talerstol. Det betyr nemlig at jeg er oppegående både psykisk og fysisk til det siste, sier Hagen til Her og Nå.
Vi gratulerer så mye med 80-årsdagen!