Hjem Meninger Cathrine har ALS: -Jeg er redd for å bli henrettet av norske leger

Cathrine har ALS: -Jeg er redd for å bli henrettet av norske leger

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

«Tenk deg at du får ALS diagnosen. Tenk deg videre at du blir gradvis lam, til du til slutt er helt lam og kun kan kommunisere ja og nei. Du kommer på institusjon. For å leve lengre får du respirator. Se så for deg at det en dag stiller seg to leger ved sengen din. De ønsker å slå av respiratoren. Du får naturlig nok panikk, men får ikke gjort rede for deg for de stiller deg ingen ja/nei spørsmål. Så går de…»

Slik begynner Cathrine Nordstrand innlegget sitt som hun har skrevet i Dagbladet.

«Høres det ut som et mareritt? En skrekkfilm? Ja det gjør det. Men dette har faktisk skjedd på et norsk sykehus i nyere tid», skriver hun videre, og fortsetter:

«Jeg vet en ting: jeg skal ikke sitte å vente på den henrettelsen. For det er det det er. Å ta livet av et menneske som klart gir utrykk for å ønske å leve, det er en henrettelse. Jeg trodde ikke vi drev med slikt i Norge. Og jeg har tenkt å bruke alt av kontaktnett for å stoppe galskapen. Og jeg tier ikke stille før pasienten og familien føler seg trygge på at pasienten skal dø av akutt sykdom oppå ALS, eller fordi pasienten har fått nok av livet sitt og ønsker å avslutte.»

Foto: Privat

Hvor går grensen?

Cathrine fortsetter med å stille noen berettige spørsmål:

«Hvem skal ha myndighet til å definere hva som er livskvalitet for andre? Skal vi da også ta livet av demente, sengeliggende pasienter? Hvor går grensen for et verdig liv og hvem skal bestemme det?

Jeg håper vi får tettet de hull i regelverket som gjør at slike situasjoner kan oppstå. Jeg har informert helseministeren. Det er viktig at han vet hva som foregår i Norge i 2020. Jeg er klar til kamp. Mulig jeg har en kropp som ikke vil mye, men hodet mitt vil i massevis. Dette er en prinsippsak.»

Husk hvorfor dere ble leger

«Skal jeg og andre ALS-syke gå og bekymre oss for at vi skal henrettes når helsepersonell bestemmer seg for at vi ikke har livskvalitet? Aldri.

LES OGSÅDa Cathrine fikk ALS, bestemte venninnen seg for å oppfylle hennes store drøm

Jeg håper at de involverte leger og annet helsepersonell, får et nytt fokus: Hva kan vi gjøre, og bidra med, for at pasienter skal ha best mulig livskvalitet den tiden de har igjen? Begynn der så kanskje, bare kanskje, klarer dere å redde egen integritet. Og be om at dere aldri havner i samme situasjon. Husk hvorfor dere ble leger: det var vel for å redde liv. Ikke ta det.

Jeg har ingen planer om å gi meg i denne saken.»

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Om Sosialnytt

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg


Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com