Hjem Kjendisnytt Christian fra «Petter – der ingen vil bo» var hardbarket kriminell – nå hjelper han unge til å unngå fellene han selv gikk i

Christian fra «Petter – der ingen vil bo» var hardbarket kriminell – nå hjelper han unge til å unngå fellene han selv gikk i

– Jeg ble tatt av politiet og fikk på håndjern inne på Oslo City med barnevogn. Herregud, så flau jeg var! Jeg fikk en barnevernssak på meg, og fikk en veldig bra saksbehandler. Vera het hun. Hun sa til meg: Christian, hvis dette skjer en eneste gang til, så kan du ikke bo sammen med barnet ditt, forteller Christian Wold til Fontene.no. 

Vestkantgutten Christian Wold som tidligere hadde verden for sine føtter, var på vei inn i fengsel for å sone. 6-7 år tidligere hadde han vært en ung, høy og veltrent mann med en gryende karriere som skuespiller og modell i millionbyen New York. Men en ryggprolaps sendte han hjem til Norge for operasjon.

Etter en lengre periode uten trening røk modelljobber og skuespilleroppdrag. Han spiser smertestillende mot ryggsmertene han fortsatt har. I tillegg baller det på seg med alkohol, kokain og ecstasy. Han blir en sentral person i Oslos underverden.

Torsdag kveld kl. 21:40 treffer vi han i «Petter – der ingen vil bo». I serien blir Petter «Uteligger» Nyquist kjent med noen av de menneskene i Norge som har utfordringer med å dekke grunnleggende behov som mat, klær og bolig. 

Christian har selv en bakgrunn med rus og kriminalitet. For mange år sida klarte han og snu om på livet. Han var fast…

Posted by Petter Uteligger on Thursday, September 14, 2023

Et vendepunkt i livet

Men Christian Wold er ikke blant dem. Samtalen med saksbehandleren ble nemlig et vendepunkt i livet hans. Fengselsoppholdet ble Christians vei til et rusfritt liv uten kriminalitet. Datteren var motivasjonen hans. Etter endt soning troppet han opp på Høgskolen i Oslo, klar til å starte sosionomutdanningen sin for å hjelpe andre.

– Jeg ville jo være en god pappa, og jeg ble klar for å forandre livet. Veien tilbake til et vanlig liv var lang. Uansett hvor mye hjelp eller behandling man får, så handler det en ting: egen vilje. Da jeg slapp ut oppsøkte jeg gamle kontakter, og ba dem om å ikke ringe meg mer. Jeg fikk hjelp av NAV – og begynte å studere, har Christian fortalt i et intervju med VG.

I dag jobber han som sosialarbeider. Som bomiljøkonsulent i Sagene bydel hjelper han folk som er i en vanskelig hjemmesituasjon – og særlig med ungdom og kriminalitetsforebygging. Han bruker alt han lærte gjennom nesten sju år som kokainavhengig og kriminell til å redde ungdom ut av de samme fellene han gikk i selv.

Tillit, troverdighet og respekt i miljøet gir det Wold kaller gatekapital. Det er det viktigste middelet til å skape endring, mener han.

– Det er mange som kjemper seg opp nå som har et rykte. De skal være tøffe. Men de setter også pris på folk som tør å snakke med dem og spørre om de har det bra. Man må ha nok folk inn i disse miljøene – og det krever tålmodighet, sier han til Nettavisen.

Han sier det ikke nødvendigvis er så mye som skal til, men påpeker at alle trenger voksne å prate med som hører etter.

– Det er mye foreldre kan gjøre ved bare å være mer oppmerksomme, i stedet for å mistenke. De må ta seg tid til å snakke ordentlig med barna sine. Det kan faktisk redde dem, sier han til Nettavisen.

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com