Christina Haugaard Nielsen ble bare 34 år gammel.
Etter flere år med smerter og gjentatte legebesøk, fikk hun til slutt beskjed om at hun hadde endetarmskreft – men da var det for sent. Nå står ektemannen Rasmus Jakobsen fram med et kraftfullt budskap: – Ingen skal måtte dø fordi legen ikke tar deg på alvor.
– Du er for ung til å få kreft
Allerede i 2022 begynte Christina å få sterke magesmerter og kvalme. Til å begynne med ble det mistenkt glutenintoleranse, men symptomene vedvarte. Da hun senere fikk en spontanabort, begynte paret å ane at noe var alvorlig galt.
– Vi oppsøkte legen flere ganger, men vi ble ikke tatt alvorlig, forteller Rasmus til TV MIDTVEST.
Christina gikk drastisk ned i vekt, kastet opp og blødde kraftig fra endetarmen. Likevel fikk hun høre at det nok bare var snakk om hemoroider – eller at menstruasjonssyklusen var ute av balanse.
– En lege sa rett ut til henne: «Christina, du er for ung til å få kreft i endetarmen», sier ektemannen.

Kreften hadde spredd seg
Først sommeren 2024 ble hun sendt til en CT-undersøkelse ved sykehuset i Hjørring. Der oppdaget legene en svulst i endetarmen som hadde vokst så mye at den ikke kunne fjernes. Kreften hadde også spredd seg til resten av kroppen.
– Det første legene sa, var: «Hvorfor kom dere ikke tidligere?». Men vi prøvde jo – hun ble ikke hørt, sier Rasmus.
Christina ble sendt til hospice, hvor hun sovnet stille inn 16. november 2024 – bare et halvt år etter diagnosen.

– Systemet sviktet oss
Rasmus Jakobsen valgte å stå frem etter å ha lest flere lignende historier i media. Ifølge Kreftens Bekæmpelse er det et kjent problem at unge mennesker ikke blir tatt på alvor når de kommer med symptomer som kan tyde på kreft.
– Vi stolte på systemet. Vi gikk til mange ulike leger, men når du hører det samme igjen og igjen, så gir du til slutt opp. Det var ren avmakt, sier han.
Han vet ikke med sikkerhet om en tidligere diagnose kunne reddet Christinas liv, men han tror det kunne gitt henne mer tid.

Krever at systemet endres
Christina rakk å starte en erstatningssak før hun døde, men fikk avslag like før sin død. Rasmus har anket avgjørelsen, men for ham handler det ikke om penger.
– Jeg bryr meg ikke om pengene. Jeg vil bare at de skal erkjenne at det ble gjort en feil – og sørge for at dette aldri skjer med noen andre, sier han.