torsdag, juli 2, 2020

Christine Koht: Nå vil jeg dø. Jeg orker ikke mer

Mest lest nå

Harald filmet nordlyset da det plutselig dukket opp noe spektakulært i havet

Fotograf Harald Albrigtsen var ute å filmet det spektakulære nordlyset utenfor norskekysten da det skjedde noe som har begeistret hundretusener av mennesker. Vi skal tilbake...

Christine Koht har ligget i en seng på Radiumhospitalet de siste ukene. Hun er sliten og trøtt, og for ikke lenge siden fortalte hun mammaen sin at hun ville dø.

Det var i slutten av november i fjor at Christine Koht fikk kreftdiagnosen slimhinne melanom, en sjelden type føflekkreft som sitter på slimhinnene inne i kroppen. Hun fikk behandling med immunterapi, men så fikk hun en kraftig leverbetennelse og påfølgende lungebetennelse.

Aftenposten-journalist, Joachim Førsund har fulgt Christine siden hun fikk kreftdiagnosen, og sammen har de laget podcasten «Koht vil leve«.


Christine har fått høye doser kortison over lang tid. Da forandrer utseendet seg. Mange legger på seg og får såkalt månefjes. Christine har valgt å la Aftenposten dele bilder av hvordan hun ser ut nå:

Nekter å skamme seg over utseende

«Det er visst mange som ser sånn ut. Man ser dem bare ikke», sier Christine til Aftenposten.

«Fordi de skammer seg. De tør ikke å gå ut. Jeg har snakket med handicapforbundet om det. Og med leger her. Over hele landet sitter det folk som er syke, eller har fått en skade. De har månefjes eller andre skavanker. De går ikke ut, fordi de skammer seg. Du vet jo hvordan det er selv», sier hun videre.

Christines ansikt er oppsvulmet, hun er rød i kinnene og blank i pannen.

«Det er jo et rart ansikt. Jeg vil ikke si det er stygt, men det er rart. Det er liksom ikke meg. Men når jeg først har fått dette fjeset, så må jeg jo bruke det til noe», sier Christine.

«Nå orker jeg ikke mer»

I den femte og siste episoden av podcasten, har journalisten snakket med moren til Christine.

«Nå sa Christine: «Jeg har det like vondt som jeg hadde det i Tønsberg. Nå vil jeg dø. Jeg orker ikke mer, mamma», sier moren gråtkvalt. Christine ble først innlagt på sykehuset i Tønsberg.

Hun forteller videre at datteren stadig lurer på om det aldri skal ta slutt, at hun alltid lurer på hva som skal komme neste gang.

Tenker mye på døden

christine koht
Foto: Chell Hill / Wikimedia Commons

Journalisten snakker også med Christine selv på Radiumhospitalet. Hun er tydelig svak og trist. Hun forteller at hun bare synes det går nedover, at alle infeksjonene er veldig vonde, og at hun tenker veldig, veldig mye på døden nå.

Likevel sier hun at hun har lyst til å leve, men da som frisk. Hun drømmer om å få oppleve en helt vanlig dag. En helt vanlig hverdag.

Legene tror Christine i hvert fall kommer til å leve ut dette året, at hun ikke kommer til å dø i 2019.

Legene er positive

I podcasten får vi også høre legen til Christine fortelle om framtidsutsiktene. Det er mye positivt og mye håp.

«Leverbetennelsen har vi faktisk god kontroll på, lungebetennelsen er heldigvis noe som går over, når det gjelder kreftsykdommen din, jeg hadde nesten ikke turt å håpe at det skulle se så bra ut som det gjør i dag», sier legen ved Radiumhospitalet til Christine.

Vi fortsetter å sende gode tanker om bedring til Christine, og håper hun holder ut, til tross for smertene.

130,080FansLik
1,408FølgereFølg

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter