Hjem Helse Covid-plagene varer lengst blant de yngste barna mellom 1 og 5 år

Covid-plagene varer lengst blant de yngste barna mellom 1 og 5 år

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Ett- til femåringene med mild covid-19 kan slite mer med senvirkninger enn eldre barn og unge. 

De yngste gikk mer til legen med luftveisplager etter at de testet positivt, viser nye resultater som forskere ved Folkehelseinstituttet har fått publisert i det anerkjente tidsskriftet The British Medical Journal.

Studien om barns senvirkninger av covid-19 viser at ett- til femåringer hadde en mer langvarig økning i allmennlegebesøk, det vi si fastlege og legevakt, enn barn i alderen 6 til 15 og 16 til 19 år.  

Les også: Nakstad ble koronasmittet av barna: – Har milde symptomer

–  Som hovedregel oppsøkte barna med foreldrene lege på grunn av plager fra luftveiene. Resultatene viser også at behandlingen av barna ble ivaretatt av primærhelsetjenenesten. De trengte ikke behandling på sykehus, sier Karin Magnusson, som har ledet studien og er forsker ved Folkehelseinstituttet. 

Magnusson legger til at funnene tyder på et mildt langtidsforløp av covid-19 blant barn og unge.

Studien omfatter nær 700.000 testede og ikke-testede norske barn.  

Les også: Koronaviruset forårsaker mystisk barnesykdom

Dette var hovedfunnene: 

  • Det var en kortvarig økning i besøk hos fastlege eller legevakt i alle aldersgrupper. 
  • Økningen i legebruk var mellom 339 og 471 prosent den første måneden, deretter varierte det med alder hvor lenge økningen varte. 
  • For barn i alderen 6–15 år og 16–19 år var allmennlegebesøkene tilbake til det normale allerede etter to til tre måneder.  
  • Gruppen som benyttet allmennlegetjenester lengst, var de aller minste barna i alderen 1–5 år.  

Hyppige legebesøk på grunn av luftveisplager

Etter tre til seks måneder brukte de yngste barna som testet positivt for covid-19, allmennlegen fortsatt noe oftere enn de som testet negativt.

Les også: Sykt barn-kvoten kan bli brukt opp ved stengte skoler og barnehager

Den økte bruken av lege skyldes i stor grad plager fra luftveiene, og i noe mindre grad uspesifikke og generelle plager, ifølge forskerne.  

– Dette kan typisk være hoste og kanskje at man er ekstra sliten. At de yngste barna har mer allmennlegebesøk enn de eldre, kan ha flere årsaker. Det kan være at de yngste hoster mer og er mer plaget i en litt lengre periode. Men det kan også være slik at foreldre av yngre barn har en lavere terskel for å besøke lege etter gjennomgått covid-19 enn hva foreldre av eldre barn har, sier Karin Magnusson. 

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com