Hjem Historier fra livet Da Jenny fikk ansvaret for kostholdet på dette gamlehjemmet ble det nye tider for beboerne

Da Jenny fikk ansvaret for kostholdet på dette gamlehjemmet ble det nye tider for beboerne

Jenny Jönsson er en 42 år gammel kvinne. Til daglig jobber sykepleieren på et gamlehjem i Sverige. Da hun fikk ansvaret for kostholdet på gamlehjemmet, ble det nye tider for beboerne.

Jenny ble raskt oppmerksom på det hun mente var en nitrist matservering på gamlehjemmet som heter Hylliehjemmet.

Til svenske Expressen forteller hun:

På ungdomsskolen var jeg nok en av elevene med dårligst karakter i matlaging. Men jeg ble svært interessert i mat da jeg begynte å jobbe på en avdeling for demente. Jeg merket meg hvor kjedelig maten var. Det ble servert en trist tallerken med lite saus og ingen grønnsaker.

Budsjett trenger ikke å være et hinder

Som mange andre offentlige instanser så sliter Hylliehjemmet med lave og trange budsjetter. Men Jenny brukte sine kreative evner for å piffe opp maten til de eldre, uten at det nødvendigvis trenger å sprenge budsjettene. På Facebook publiserte hun et bilde av hva som nå møter beboerne på Hylliehjemmet.

Kosthold gamlehjem
Foto: Facebook

– Det går om man vil. Det er ikke så avansert det vi gjør, men mat kan se tiltalende ut bare man bruker litt energi på å tilberede den. Når jeg blir gammel vil også jeg ha det slik, forteller hun videre til Expressen.

Jenny har også benyttet seg av den velkjente brukermedvirkningen som beskrives i alle lærebøker innenfor helse og omsorg. Hun involverer de eldre i matlagingen. Hver eneste uke starter med at beboerne får spille inn sine ønsker til hvordan menyen skal se ut, og de får velge hvilke retter de eventuelt har lyst til å bidra med å lage selv.

Med Jennys kreativitet har en kjedelig meny blitt snudd til en meny som blant annet inneholder hjemmelaget potetstappe, hjemmelagde kjøttboller og desserter som sjokolademoussé med whiskey. Og det uten at budsjettet har måtte lide.

Kosthold gamlehjem
Foto: Facebook

Gamlehjemmet har observert en endring hos de eldre etter at Jenny startet prosjektet sitt. Det er mer glede og engasjement på avdelingen enn tidligere.

Nå arbeider Jenny med å spre kunnskap rundt mat og ønsker å dele viktigheten av å servere tiltalende måltider, samtidig som man involverer de som faktisk skal spise maten. Hun skal informerer flere arbeidsgrupper i Sverige om hvordan hun har tenkt på Hylliehjemmet.

Engasjerer 

Jennys kamp for bedre mat til eldre har skapt et stort engasjement i nabolandet vårt. En rekke aviser, ukeblader og magasiner har skrevet om sykepleierens hjertesak.

På Facebook deler hun stadig nye bilder av maten hun disker opp med til beboerne på gamlehjemmet.

Synes du flere norske gamlehjem burde se på hva Jenny har fått til? Del i så fall saken videre på Facebook! 

LES OGSÅ: Pensjonistpar skal leve sine siste år på hotell fremfor gamlehjem – planen deres tar av i sosiale medier

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com