in

Dakar-legenden Pål Anders Ullevålseter med klar melding til bilister etter nok en stygg ulykkeshelg

Skjermdump Instagram/ paullevalseter

Det har vært uvanlig mange trafikkulykker i 2022. De to siste helgene har det vært flere stygge ulykker. − Du må være jævla til stede og se forover, sier Pål Anders Ullevålseter til norske trafikanter.

– Selv om jeg har titusener av mil på motorsykkel på vanskelige veier, føler jeg meg ikke som verdensmester på veien, sier Pål Anders Ullevålseter som har deltatt i både Dakar-rallyet og andre store ørkenrally. Nordmenn kjenner han også godt som vinner både av «Mesternes mester» og «Farmen kjendis».

Ullevålseter sier til VG at han selv bruker mye energi på å holde fokus når han er i trafikken, og faktisk kunne tenke seg å ta et oppfriskningskurs for å lære mer siden det begynner å bli lenge siden han tok lappen.


Vi som kjører på vei, må være veldig skjerpet, formaner Ullevålseter.

– Du må rett og slett være jævla til stede og se forover. Se den veien du skal og ikke bli distrahert.

De siste ulykkeshelgene kommer etter en vår preget av mange trafikkdøde. Sosialnytt har tidligere skrevet om de dystre mai-tallene, da 21 personer omkom i trafikkulykker. Ikke siden juli 2016 har så mange blitt drept i trafikken i løpet av en måned.

– Det er en forferdelig utvikling vi ser nå i mai. Før det var også april en måned med mange alvorlige ulykker og 13 omkomne. Det er urovekkende tall, og det gjør at vi er nødt til å diskutere om det er noe vi kan gjøre på kort sikt for å hindre en videre negativ utvikling, sa Guro Ranes, avdelingsdirektør for Trafikksikkerhet i Statens vegvesen.

Juni fulgte med 16 dødsfall. I løpet av årets seks første måneder omkom 63 personer. Dette er dobbelt så mange som i 2021.

Sommeren er historisk sett tiden med flest alvorlige ulykker sammenlignet med resten av året, og etter vårens mange dødsfall på veiene, har vegdirektør Ingrid Dahl Hovland i Vegvesenet vært ute og manet til å vise årvåkenhet inn mot sommerferien.

– Vi er flere på veiene og vi kjører på steder vi aldri har vært før. Derfor må vi være ekstra skjerpet i sommertrafikken. Ingen av oss bør tro vi kan multitaske mens vi kjører, sier vegdirektøren.

Årets dødsulykker analyseres fortsatt, men en rapport som har analysert ulykkene for årene 2017-2020 viser at norske sjåfører i stor grad holder fartsgrensene og kjører lovlydig.

Utfordringen er ofte at sjåførene er uoppmerksomme eller trette.

– Vi ser ingen økning i gjennomsnittsfarten. De fleste holder fartsgrensen. Men vi er uoppmerksomme, og det kombinert med fart gjør at ulykkene ofte blir mer alvorlige. Dersom vi er mer oppmerksomme, er sjansen større for at vi klarer å reagere og stoppe i tide dersom noe skulle skje. Vi har ingen å miste, sier hun.

Mobil i bil

I en fersk undersøkelse svarer mer enn hver fjerde bilfører at de har opplevd å bli distrahert av mobiltelefonen under kjøring. Like mange sier de har brukt mobiltelefonen mens de har kjørt bil.

– Det er for tidlig å si noe om årsakene til de mange ulykkene i år, men vi vet at uoppmerksomhet er en faktor i én av tre dødsulykker. Mobiltelefonen er en av de største distraksjonskildene i bil. Derfor setter vi ekstra fokus på uoppmerksomhet i trafikken i sommer, for å hjelpe sjåførene med å legge vekk mobilen, sier kommunikasjonssjef Cecilie Bryner i Trygg Trafikk.

Av bilistene som oppgir å ha brukt mobiltelefon under kjøring, svarte nesten halvparten at de brukte den til å sende SMS. 4 av 10 at de snakket i håndholdt mobil, mens 1 av 4 var på nettet eller sosiale medier.

– Hvis du kjører i 80 km/t og tar blikket av veien i fem sekunder, har du beveget deg 110 meter. Det viser hvor farlig det er å ikke følge med. I bilen risikerer du livet ditt hvis du velger mobilen framfor veien, sier Bryner.

Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

Prins Harry «har ikke stor respekt» for hertuginnen av Cornwall, hevder kilde

Slik passer du på kjæledyrene i sjokkvarmen