Hjem Nyheter Danmark innfører vaksinepass – Norge inntar en «vent-og-se»-holdning

Danmark innfører vaksinepass – Norge inntar en «vent-og-se»-holdning

Allerede i forrige uke skrev vi om Island som hadde innført digitale vaksinepass, slik at vaksinerte islendinger skal kunne reise uten restriksjoner. Nå kommer flere etter.

fly
Foto: Canva

Onsdag opplyser nemlig danske myndigheter, ifølge NRK, at de også skal utvikle et digitalt «koronapass».

RELATERT: Så lenge overlever koronaviruset på ulike overflater

Målet er at det vil gjenåpne deler av samfunnet og hjelpe næringslivet. Passet vil blant annet vise om man er vaksinert.

I Island fungerer ordningen med vaksinepass slik at vaksinerte får et digitalt sertifikat som de kan legge frem i grensekontrollen – dermed skal man bli unntatt reiserestriksjoner.

En av utfordringene er å få internasjonal anerkjennelse av disse passene, og med innføring i flere land ser det kanskje ut til at Island får samarbeidspartnere på området. Island har tidligere sagt at de ønsker andre europeerne med lignende vaksinepass velkommen til landet.

RELATERT: Norge får 900.000 vaksine-doser raskere enn antatt

Også i EU er vaksinepass et tema, og nå har altså Danmark valgt å innføre denne ordningen. Også de har lignende nettløsning som Island, der vaksinerte vil få digitale vaksinepass via en nettside.

Passet vil i første omgang gjelde forretningsreisende.

– Næringslivet har behov for å kunne reise. Derfor er jeg glad for å kunne presentere et partnerskap mellom regjeringen, næringslivet og kulturlivet om utviklingen av et digitalt «koronapass», sier Danmarks fungerende finansminister Morten Bødskov ifølge NRK.

På spørsmål fra NRK om Norge har tenkt å innføre et lignende pass, svarer Helse- og omsorgsdepartementet onsdag at et vaksinesertifikat er til diskusjon både i EU og WHO.

RELATERT: Disse vaksine-bivirkningene må du være forberedt på

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad sier norske helsemyndigheter har vært klar over at danskene har jobbet med å innføre et digitalt koronapass en stund.

– Ønsket her er at de som er vaksinert og ikke utgjør noen risiko for seg selv eller andre i stor grad, kan reise mer fritt, både på jobb og kanskje til og med fritidsreiser. Dette er en diskusjon om som går i hele Europa nå, og man prøver nok å finne en løsning som gjør at de som først blir vaksinert – som pensjonistene – kan gå en mer normal sommer i møte enn de aller yngste av oss, sier Nakstad.

RELATERT: Råder folk til å ha en alternativ plan for sommerferien

Med koronapass vil samfunnslivet i Europa gå mer normalt etter hvert som en større del av befolkningen er vaksinert.

Nakstad sier til NRK at det blir interessant å se hvilke erfaringer Danmark vil ha med ordningen.

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com