Hjem Forskning Dansk forsking: Mennesker med denne typen utdannelse er oftest psykopater

Dansk forsking: Mennesker med denne typen utdannelse er oftest psykopater

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

I mange filmer og serier er det ofte ledere, forretningsmenn og bedriftsledere som blir fremstilt som gale, maniske eller psykopater/sosiopater.

En undersøkelse fra Aarhus Universitet viser at disse «filmskapte» fordommene kanskje ikke er så langt fra virkeligheten.

Undersøkelsen ble gjennomført blant 400 studenter som studerte på Aarhus universitet. Studentene ved flest psykopatiske trekk studerte handel og økonomi.

I undersøkelsen ble personlighetstesten «the dark triad» benyttet.

Triad betyr tre, og som navnet tilsier så står den mørke triade for de tre negative typene narsissister, manipulatorer samt psykopater.

Undersøkelsen ble kun tatt blant elever som studerte psykologi, handel og økonomi, jus og statskunnskap.

Mens handels- og økonomistudentene viste seg å være de som ifølge «the dark triad»-testen viste flest psykopatiske trekk, kom jusstudentene på tredjeplass.

Psykologistudentene scoret vesentlig lavere enn de tre andre i testen, det samme gjorde elever som studerte statskunnskap.

Som konklusjon peker forskerne på at personlighetstrekk spiller inn på hvilket studie og etterhvert hvilken jobb man velger.

Mørke personlighetstrekk

Til Daily Mail forteller Dr. Anna Vedel, medforfatter av studien:

«Tidligere har jeg studert de fem store personlighetstrekkene på tvers av studieretninger, og nå tenkte jeg at det ville være interessant å se på den ‘mørke siden’ også.

«Det er svært sannsynlig at mange gjør noe av det samme som jeg gjorde da de valgte studieretning, og virkelig tar hensyn til personligheten de har og personligheten de forbinder med bestemte akademiske disipliner eller karrierer.

Personer som skårer høyt på «The dark triad» velger ofte økonomistudier. Foto: Canva

«For personer med ‘mørke’ personlighetstrekk kan det virke som om noen studier tilbyr flere muligheter for dem.

«Det kan være grunnen til at de oftere melder seg på, for eksempel, økonomistudier sammenlignet med personer som skårer lavt på den mørke triaden.»

Hun legger til at hun ikke tror det er et bevist valg.

«Jeg tror ikke det er et bevisst eller overlagt valg å være manipulerende eller uttrykke en ‘dårlig’ del av deres personlighet som søker makt. Jeg tror det er mer sannsynlig at det handler om en ubevisst ting, som lar dem forfølge karrierer i et miljø som passer med deres verdenssyn og den kyniske måten de kan se andre mennesker på.»

Et annet utenlandsk studie kom frem til at personer som studerer handel og økonomi er de minst behagelige personene å være rundt!

Hva er en psykopat?

Ordet «psykopat» brukes ofte for å beskrive en person som har det som kalles antisosial personlighetsforstyrrelse, en tilstand som er karakterisert ved manglende evne til å forstå eller bry seg om andres følelser og rettigheter. En psykopat viser ofte følgende trekk og atferd:

  1. Mangel på empati: De har ofte en markant mangel på evne til å sette seg inn i eller forstå andres følelser.
  2. Overfladisk sjarm: Psykopater kan virke sjarmerende og karismatiske, spesielt i første møte.
  3. Manipulerende atferd: De bruker ofte manipulasjon for å oppnå egne mål, uten hensyn til andre.
  4. Impulsivitet og uansvarlighet: De tar ofte beslutninger uten å tenke på konsekvensene og oppfører seg uansvarlig.
  5. Aggressiv atferd: De kan vise aggressiv eller voldelig atferd.
  6. Mangel på anger eller skyldfølelse: De viser sjelden ekte anger eller skyld etter å ha skadet andre.
  7. Løgn: De lyver ofte og uten tydelig grunn, noe som gjør det vanskelig å stole på dem.

Begrepet brukes i daglig tale, men i faglige sammenhenger foretrekkes ofte mer spesifikke diagnostiske termer som antisosial personlighetsforstyrrelse. Det er viktig å merke seg at kun en kvalifisert psykiater eller psykolog kan stille en slik diagnose etter en grundig evaluering.

  1. narsissist
  2. løve i tre
Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com