in

Dansk kommune med kontroversielt forslag – vil operere gps under huden på demente

I Danmark blir det i gjennomsnitt meldt tre personer savnet daglig, og flesteparten av disse er pasienter med demens som har gått seg en tur og ikke finner veien hjem igjen. Dessverre finnes det eksempler blant disse hvor utfallet ikke alltid ender like godt, og for ikke lenge siden ble en 70-årig mann fra Esbjerg funnet omkommet i et myrområde like utenfor byen.

Mannen hadde tilsynelatende bare gått seg en tur fra byens psykiatriske sykehus en lørdag kveld, men ble ikke funnet før dagen etter, og da død.


For å unngå tilsvarende hendelser senere har Esbjerg nå kommet med et kontroversielt forslag. Kommunens Sundhed & Omsorgsudvalg har nå foreslått at pasienter med demens skal få en gps-chips operert inn under huden, slik at de til enhver tid kan følge med på hvor de befinner seg.

– Vi er klar over at det kan høres kontroversielt ut, og vi er naturligvis også klar over de etiske spørsmålene et slikt forslag reiser. Men teknologien er til stede og vi vil gjerne bruke den for å sikre pasienter med demens best mulig, forteller formannen for Sundhed & Omsorgsudvalget, Henning Ravn, i en pressemelding.

Selv om forslaget er kontroversielt så mener Henning Ravn at en slik gps-chip vil bidra til å gjøre Esbjerg kommune mer demensvennlig.

– Esbjerg vil være en demensvennlig kommune som skaper best mulig livskvalitet for pasienter med demens og deres pårørende. Vi vil sørge for at pasientene kan ferdes trygt og sikkert, men også at de kan ferdes fritt rundt uten nevneverdige begrensninger. Derfor har vi i Sundhed & Omsorgsudvalget flere ganger drøftet muligheten for å innsette en gps-chip i huden på pasienter med demens, forteller Henning Ravn.

Det er per i dag tillatt å utstyre denne pasientgruppen med andre gps-enheter, så lenge den er løst påsatt, eksempelvis på klær eller som et armbånd rundt håndleddet. Også selv om pasienten ikke har samtykket til dette.

Problemet med denne løsningen er imidlertid at pasientene forholdsvis enkelt kan ta av seg gps-enheten selv, noe som gir falsk trygghet, ikke bare for pasienten, men også for de pårørende og pleiepersonalet.

Derfor mener Sundhed & Omsorgsudvalget i Esbjerg kommune at den beste løsningen er å operere inn en chips med gps under huden på disse pasientene, slik at den ikke uten videre kan fjernes.

Hva synes du? Bruk kommentarfeltet på Facebook for å si din mening!

Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

Har du denne planten hjemme? Den er farlig for barn og kjæledyr

baby

Denne metoden kan få babyen til å sovne raskt