fredag, oktober 2, 2020

Danske forskere: – Pepsi Max like greit som melk

Mest lest nå

Ifølge danske forskere er det ikke spesielt farlig å drikke sukkerfri brus.

Det verserer mange myter og teorier om hvorvidt lettbrus er farlig for oss eller ikke. Forskere ved Københavns Universitet fulgte 60 overvektige personer i et halv år. Deltakerne drakk daglig enten én liter vann, én liter lettmelk, én liter vanlig cola, eller én liter cola light.

Forskningen skulle se på om lettbrus var helseskadelig eller ikke. Ifølge Politiken ble konklusjonen til de danske forskerne at lettbrus som Pepsi Max ikke skader helsen vår.


På sine egne nettsider skriver Københavns Universitet:

«Studie antyder at brus med søtstoffer ikke påvirker insulinfølsomheten og risikoen for å utvikle diabetes. Resultatene støtter tidligere studier som har vist at drikkevarer med søtstoffer kan være et effektivt verktøy for å oppnå både en sunnere vekt og kropp. Den nye studien ble utført av forskere ved Institutt for idrett og ernæring ved Københavns Universitet i samarbeid med Universitetet i Aarhus.»

Ikke verre enn melk

Faktisk mener forskerne bak studien at lettbrus ikke er mer skadelig enn vann eller melk.

«Resultatene våre antyder at insulinfølsomhet ikke påvirkes av å drikke brus med søtstoffer sammenlignet med vann, melk eller brus med sukker. Samtidig var det heller ingen forskjell i vektendringen. Men brus med sukker økte både fett og kolesterol i blodet, noe vann, melk og brus med søtningsmiddel ikke gjorde,» skriver Universitetet.

Professor Anne Raben, som har forsket på lettbrus gjennom denne studien forteller til Politiken at hun mener det er viktig at folk er opplyst og ikke baserer seg på myter når man skal ta valget mellom sukkerholdig eller lightbrus.

– I en tid hvor en stor del av verdens befolkning blir fetere, og hvor antallet er personer med type 2-diabetes stiger voldsomt, så er det essensielt at vi kjenner effekten – og avliver mytene – rundt spesifikke typer drikkevarer, sier hun.

Foto: Plakatbar

En av mytene som ofte blir brukt når man diskuterer lettbrus er at søtningsmiddelet aspartam er skadelig for oss. Faktisk.no skriver at førsteamanuensis Ellen Whipple Guthrie ved Universitetet i Georgia har uttalt seg slik om aspartam:

– Selv om ingen ting kan garanteres å være 100 prosent trygt, har aspartam vært gjenstand for omfattende testing. Med unntak for noen veldig svake bivirkninger er aspartam svært trygt. De som opplever problemer etter bruk av kunstig søtstoff bør kutte det fra sin diett.

Enkelte studier har tidligere konkludert med at lettbrus kan være årsaken til en rekke sykdommer og tidlig død. De fleste forskere mener imidlertid at dette kommer av at de som drikker mye lettbrus gjerne har en usunn livsstil eller kosthold utenom. Det er ikke lettbrusen som i seg selv er årsaken til for eksempel tidlig død.

Overlege Jøran Hjelmesæth har tidligere fortalt til Nettavisen at han er sikker på at lettbrus ikke er farlig, så lenge man ikke drikker for mye av det.

– Jeg er hundre prosent trygg på at de kunstige søtningsstoffene du finner i lettbrus ikke har noen som helst helsefare, så lenge man ikke drikker mer enn fire-fem liter lettbrus om dagen – og det er det svært få som gjør, har Hjelmesæth uttalt til Nettavisen.

Pepsi Max utrolig populært

Og er det noe vi nordmenn virkelig er glad i når det kommer til lettbrus, så er det Pepsi Max. I august 2019 skrev Dagbladet at nordmenn kjøper mer sukkerfri brus enn sukkerhold brus.

– Norge har en eksepsjonell posisjon på sukkerfri brus. Dette har bransjen og forbrukerne oppnådd i fellesskap, uten den minste drahjelp fra myndighetene, sa Petter Nome, direktør i Bryggeri- og drikkevareforeningen til avisen.

Og aller mest drikker vi Pepsi Max. Det antas at vi drikker rundt 115 millioner liter Pepsi hvert år. På andre plass finner vi Cola Zero og på tredjeplass kommer Solo Super.

En nettbutikk har også spesialisert seg på nordmenn som elsker nettopp Pepsi Max. Hos Plakatbar kan pepsielskere kjøpe plakater og krus som omhandler favorittdrikken.

Foto: Plakatbar

Produktene deres finner du HER.

Få med deg alle sakene våre! Klikk liker for å følge oss på Facebook

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter