Hjem Helse Danske Jeppe hadde apekopper: – Den verste smerten jeg noen gang har opplevd

Danske Jeppe hadde apekopper: – Den verste smerten jeg noen gang har opplevd

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Jeppe var en av de første i Danmark som ble syk av apekopper. Det startet ganske uskyldig. Til slutt besvimte han av smerter og måtte få morfin av legen.

Det var i begynnelsen av juni i år Jeppe ble syk, og selv om apekoppeviruset allerede hadde vært i media i noen måneder, var sykdommen svært sjelden. Spesielt i Danmark, først fikk sitt første smittetilfelle i slutten av mai.

Han ønsker ikke at potensielle arbeidsgivere i fremtiden skal knytte ham til en sykdom som for tiden er svært stigmatisert, og ønsker derfor å være anonym. Når han likevel har valgt å fortelle historien er det fordi at det er en utbredt misoppfatning om at de som får apekopper nok har hatt det litt for gøy.

Alt som skjedde var at han fikk et godt øye til en mann han traff via en dating-app som også fikk et godt øye til ham.

– Jeg føler ikke at jeg har gjort noe som mine heterofile venner ikke også kunne finne på. Det er normal oppførsel i samfunnet vårt å bli med noen hjem fra byen, sier Jeppe til dansk TV 2.

Da han mottok beskjeden om at denne mannen hadde hatt nærkontakt med en som var smittet tok han umiddelbart kontakt med fastlegen. Der fikk han beskjed om å holde hodet kaldt og ta det med ro. Sykdommen var sjelden.

Etter to dager viste termometeret 38,5. Feber er vanligvis et av de første symptomene på apekopper, men feberen var bare begynnelsen på en sykdom som skulle bli mye verre.

Det mest synlige tegnet på sykdommen er blemmer på huden, fylt av puss, som ofte begynner rundt kjønnsorganene og endetarmen.

– Det var nesten umulig å gå på toalettet. Da jeg til slutt måtte, besvimte jeg på av smertene. Etterpå kunne jeg se at det var blod i toalettskålen. Det høres kanskje litt rart ut når det bare er noen pussblemmer rundt anus, men smertene det ga er den verste smerten jeg noen gang har opplevd, sier Jeppe,

Smertene var så sterke at det var umulig å sove. Etter andre natten uten søvn ringte han legen og fikk utskrevet morfin.

Stigmatiseringen som har fått Jeppe til å fortelle om apekopper er et problem som myndigheter i flere land er bekymret for, ettersom det kan få smittede til å ikke oppsøke lege.

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Om Sosialnytt

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg


Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com