Hjem Forskning Dårlig luktesans gir risiko for tidlig død

Dårlig luktesans gir risiko for tidlig død

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Ifølge en ny amerikansk studie, har eldre mennesker med dårlig luktesans, større risiko for å dø tidlig.

Når vi blir eldre, svekkes luktesansen, litt på samme måte som at synet og hørselen også blir dårligere. Det skriver Forskning.no.

Men dersom eldre mennesker har betydelig dårlig luktesans, øker også sannsynligheten for at vedkommende vil dø tidlig.

En klar sammenheng

I studien, fikk 2289 personer mellom 71 og 82 år testet sin luktesans. Testpersonene fikk lukte på 12 ulike prøver med dagligdagse lukter som sitron, kanel, røyk og bensin. Så skulle deltakerne prøve å identifisere luktene.

Etter testen, delte forskerne inn testpersonene i tre grupper: dårlig, moderat og god luktesans.

Dårlig luktesans.

De med dårlig luktesans hadde en mye større sannsynlighet for tidlig død.

Forskerne så en klar sammenheng mellom de som hadde dårlig luktesans og sannsynligheten for at disse døde i løpet av få år.

Dør av Parkinsons eller demens

Det viste seg at de som hadde dårlig luktesans, også hadde 46 prosent høyere sannsynlighet for å dø i løpet av de første ti årene, sammenlignet med de som hadde gjort det moderat eller godt på luktetesten.

Det å ha dårlig luktesans var ikke koblet til å dø av kreft eller lungesykdommer. Derimot forteller forskerne at de fant en sammenheng mellom dårlig skår på luktetesten og det å dø av demens eller Parkinsons. Til en viss grad var det også en kobling mellom dårlig luktesans og dødsfall som skyldtes hjertekarsykdommer.

Flere studier bekrefter det samme

Ifølge Forskning.no, er ikke dette den eneste studien som viser liknende resultater. En amerikansk studie fra 2014 viste også at eldre mennesker som mister luktesansen, har fire ganger så stor risiko for å dø i løpet av fem år, sammenliknet med de med god luktesans.

Luktesansen er komplisert, og de med dårlig luktesans kan ha dårlig luktesans på ulike måter. Når man blir eldre kan det hende at man må nærmere kaffekoppen før man kjenner lukten av den, for eksempel.

Andre sliter med å skille én lukt fra andre lukter. Men andre igjen har problemer med å sette fingeren på hva de faktisk lukter. Det var sistnevnte de amerikanske forskerne testet i den nye studien.

 

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Om Sosialnytt

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg


Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com