Nydelige Louise på fire måneder er en perfekt, frisk baby. Det eneste som skiller henne fra de fleste andre barn er at hun har Down syndrom.

Den franske journalisten og tobarnsmoren, Caroline Boudet publiserte et innlegg på Facebook som tar et oppgjør med nedlatende og uvitende kommentar fra mennesker rundt henne

Dessverre opplever mamma Caroline at det folk er opptatt av når de møter Louise, er nettopp annerledesheten. Moren følte at dette hadde gått så langt at hun skrev et innlegg om temaet på Facebook. Hun oppfordrer folk til å endre perspektiv når de møter lille Louise eller andre barn som skiller seg ut.

Caroline skriver: 

«Dette er min lille jente, Louise. Hun er fire måneder gammel, har to ben, to armer, og et ekstra kromosom.

Foto: CAROLINE BOUDET

Vær så snill. Når du møter en som Louise, ikke spør foreldrene, «hvorfor fant dere ikke ut av dette under graviditeten?». Enten så ble det funnet ut, og foreldrene tok avgjørelsen om allikevel å beholde babyen. Eller så ble det ikke oppdaget og foreldrene er nok lei av å snakke om akkurat det om og om igjen. Ha i bakhodet at mødre har en tendens til å føle skyld for hver minste ting, så et overraskende ekstra kromsom…Du skjønner tegningen.

LES OGSÅ
Alexander (19) sluttet etter ett år i hjemmepleien - ”Jeg er helt ferdig”

Ikke si til moren, «det er din baby uansett hva.» Nei. Det er min baby. Punktum. Plus: «uansett hva» er et ganske så stygt navn. Jeg vil heller kalle henne for Louise. 

Ikke si til moren, «siden hun har Down syndrom så vil hun vel….osv.» Nei. Hun er en fire måneder gammel baby som tilfeldigvis har Down syndrom. Det handler ikke om hva hun ER, eller hva hun HAR. Du ville ikke sagt, «siden hun har kreft så vil hun vel….»

Ikke fortell meg at «de er slik, eller Down syndrom er slik». «De» er alle forskjellige individ, har sin egen karakter, sin egen smak, sitt liv. «De» er like forskjellige fra hverandre som du er fra naboen din. 

Jeg vet at dersom man ikke erfarer noe slik, så tenker en ikke over hvilke ord man bruker. Ord kan trøst og ord kan såre. Så bare tenkt litt over det, spesielt om du er en lege eller helsesøster. 

Vanligvis pleier jeg ikke å gjøre statusen min offentlig på Facebook, men denne er det. Du kan lese dette og dele det om du vil. 

For hvert eneste år blir det flere «mødre til Louise» som kan få dagen sin ødelagt på grunn av denne type kommentarer. Jeg vet det ikke er sagt for å såre. Du trenger bare å tenke over det. «

Ikke overraskende har denne teksten blitt delt tusenvis av ganger. Har du tenkt over hvilke spørsmål du stiller til foreldre av barn som er annerledes? 

LES OGSÅ
Politimann beskriver hvorfor det er så viktig at foreldre legger bort mobiltelefonen