in

De er unge, kreative og utdannet – men må jobbe gratis for influenserne

Bildet er tatt av Nanshy fra Pixabay

Mange unge i kreative yrker må ta på seg svært mye gratisarbeid for å få et etablert navn. Nå påpeker make-up-artisten Victoria Alam at hun ikke kan komme i DNB og betale boliglånet med omtale i sosiale medier.

Makeup-artister blir jevnlig spurt om de vil jobbe gratis for influensere, på store eventer og på kjendisfester som Vixen Awards.

– Jeg tenkte: «Er jeg egentlig en makeup-artist? Nei, jeg er en gratis, frivillig arbeider». Og sannheten er at hele bransjen hysjer, fordi det er flaut og tabu å innrømme at man jobber gratis, sier makeup-artisten Victoria Alam til Avisa Oslo.


Og hun er ikke alene. Mange i kreative yrker må belage seg på betydelige mengder gratisarbeid.

@victoria.alam

Nå er jeg lei heheh ❤️ Dette går ikke lenger! Kjenner du deg igjen? Vi må stå sammen og få slutt på gratis jobbing i de kreative yrkene. Ellers kommer ingen til å utdanne seg lenger til noe kreativt i fremtiden..

♬ original sound – Victoria Alam

I en Tiktok-video der hun tar opp problematikken spør hun «hvordan har dette blitt aksepåtabelt? At vi skal jobbe gratis? Å jobbe det skal generere lønn», sier hun i TikTok-videoen.

Relatert: 43-år gammel spesiallege innenfor psykiatri : «dette bør du vite om utbrenthet»

Kan ikke betale boliglån med smike eller shoutout

Victoria Alam har vært profesjonell makeup-artist i over tre år nå, og har jobbet med noen av de største kjendisene i Norge. Hun har også vært lead makeup-artist for Kyle cosmetics og har etter hvert fått en god del erfaring.

– Jeg får daglige henvendelser fra store selskaper, uten å nevne navn, og det er store kjendiser, men det er kun snakk om at du kan få en tag (red. anm: omtale), en shoutout eller gratis sminke for eksempel. Men skal jeg dra til DNB når jeg skal betale boliglånet mitt med litt sminke eller en shoutout og si «her er lønnen min», forklarer hun.

Victoria Alam som er utdannet makeup-artist sier lærerne på skolen advarte om at man måtte belage seg på å jobbe gratis i tre til fem år.

– Jeg tok en utdanning til 200.000, sier hun. Victoria Alam er klar på at hun skjønner det må jobbes for å få en fot innafor i denne bransjen

– Hvis alle hadde gått sammen om å si «nei vi jobber ikke gratis», da tror jeg vi kan endre bransjen, sier hun.

Vixen Awards vil endre kontraktene

Faglig leder i Imageakademiet, Linda Røhmen, avviser overfor Avisa Oslo at de har sagt man må jobbe 3-5 år gratis. Men bekrefter samtidig at det kan ta så lang tid før man har et navn i bransjen og kan regne med at oppdragene kommer på rullende bånd. Hun har også selv gjort gratis arbeid tidligere.

Røhmen sier til avisa at det ofte er unge og nyutdannede som havner i spiralen med gratisarbeid, og spesielt dem som tar på seg jobber innen eventbransjen og for influensere.

Daglig leder i Vixen, Pia Tryland, sier at frisørsalonger og sminke-selskaper sponser prisutdelingen. I år var det Hendrix hair og H&M Beauty som fikset kjendisene før den store festen.

– Men jeg vet ikke hvordan folk har fått betalt tidligere. Det har vi heller ikke lagt oss opp i, sier Tryland og legger til at hun ikke var klar over at dette er et problem før Avisa Oslo tok det opp.

Nå lover hun at Vixen Awards i sine kontrakter fremover vil vi sørge for at alle samarbeidspartnere forplikter seg til å følge arbeidsmiljøloven og andre relevante lover.

Har vært skummelt å fortelle om realiteten

I en oppdatering på TikTok sier Victoria Alam at hun

– Mitt mål er å få frem den virkelige sannheten bak bransjen. Å fortelle om realiteten har vært skummelt. Hele veien har jeg svelget kameler og funnet meg i mye, fordi ønske om å være en del av bransjen har vært stort. Dette har stridd også i mot mine verdier, sier den unge makeup-artisten i innlegget.

Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

Flyttet inn på datterens studenthybel – Dømt til 60 års fengsel for det grusomme han gjorde

Trodde sverdet var en kopi – viste seg å være 3000 år gammel skatt fra bronsealderen