onsdag, juli 15, 2020

De mystiske tallene fra Nord-Korea

Mest lest nå

Mann reddet livet til rev – se den rørende gjenforeningen 7 år senere

Videoklippet av mannen som koser med en rev har blitt sett over 6 millioner ganger.  Reven Dawn og søsteren hennes Dusk ble funnet av turgåeren...

I Nord-Korea er det ikke rapportert om ett eneste tilfelle av Korona. Det høres kanskje vanvittig ut, men lederen Kim Jong-un insisterer på at det er sannheten. 

Naboen i sør, Sør-Korea har registrert omtrent 8,600 tilfeller av Korona, men siden landet var tidlig ute med drastiske tiltak er letalitetsraten lavere enn 1%. I Kina er det rapportert 81,000 tilfeller. Ettersom både Kina og Sør-Korea grenser til Nord-Korea, er det da rimelig anta at de offisielle estimatene er riktig? Absolutt ikke.

– Det høres veldig merkelig ut. De sier to selvmotsigende ting: At ingen er infiserte, men samtidig er det kjent at mange er satt i karantene. Hvis man legger sammen tall fra offentlige kilder og Nord-Koreas ledende avis Rodong Sinmun, har rundt 10,000 mennesker sittet i karantene, sier Vladimir Tikhonov, professor i Øst-Asia- og Korea-studier ved Universitetet i Oslo til Dagbladet.Har innført restriksjoner

Kim-regimet har likevel innført strenge restriksjoner angående inn- og utreise til og fra landet. Fly og tog er innstilt, og grensene er strengt bevoktet.

– Det man kan si, er at Nord-Korea er effektive til å isolere folk der det har vært mistanke om smitte. Nord-Koreas regjering har jo et omdømme for strenghet, så er man isolert, er man isolert, legger Tikhonov til.

Donald Trump og Kim Jong-un traff hverandre på den demilitariserte sonen (Demilitarized Zone) mellom Nord-Korea og Sør-Korea i 2019. @ The White House

Business Insider skriver at 200 soldater er omkommet av Koronaviruset, og tusenvis er i karantene. I artikkelen står det at det er mangel på elementære medisinske varer, og at helsevesenet er ekstremt dårlig. På mandag 24. februar ble 380 utlendinger – mange av de diplomater – satt i karantene i én måned. Myndighetene insisterer fortsatt på at det ikke er blitt bekreftet tilfeller av Korona.


Har ikke et godt utgangspunkt

Det er ingen hemmelighet at Nord-Korea har slitt de siste 10-20 årene. Helsevesenet er som sagt inhabilt, og matforsyningene er knapp – for å si det mildt.

Mellom 1994 og 1998 opplevde det nordkoreanske folket en tung hungersnød som tok livet av mellom 240,000 og 3,5 millioner mennesker. Siden den gang har ikke situasjonen forbedret seg noe særlig, og mange nordkoreanere er avhengig av matforsyninger fra Sør-Korea, Kina, og Japan.

I 2019 ble det rapportert av FN at Nord-Korea har hatt ekstremt dårlige innhøstninger det siste tiåret, som påvirket 40 prosent av den nordkoreanske befolkningen. Da sendte Sør-Korea matforsyninger verdt cirka 100 million norske kroner for å både forbedre situasjonen for nordkoreanerene og forbedre forholdet sitt med Kim-regimet.

130,162FansLik
1,479FølgereFølg

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter