Hjem Historier fra livet De siamesiske tvillingene ble skilt – dette sier hun som overlevde

De siamesiske tvillingene ble skilt – dette sier hun som overlevde

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Faith Roberts og søsteren Rosa var sammenvokste tvillinger. Tre dager gamle ble de separert. Kun Faith overlevde.

Siamesiske tvillinger, også kalt sammenvokste tvillinger, er en medfødt misdannelse som består i at to tvillingers kropper henger sammen.

Denne misdannelsen kan ramme både dyr og mennesker. Grunnen til at man kaller tilstanden «siamesiske tvillinger» skriver seg fra to sammenvokste tvillingbrødre, Chang og Eng. De som ble født i Siam, nåværende Thailand, i 1811. Etter hvert som de vokste opp ble de berømte severdigheter på ulike show i USA.

Ettersom tilstanden ikke er vanlig er ikke det å separere sammenvokste tvillinger hverdagskost for legene, og det er ofte betydelig risiko knyttet til slike operasjoner.

Samtidig er det også risiko knyttet til det å ikke separere siamesiske tvillinger: Mange siamesiske tvillinger har kort levetid, forklarer Nettavisen. For tvillinger som opereres fra hverandre, er sjansen stor for at den ene dør. Bare én av fem siamesiske tvillinger lever etter fylte to år.

Det var da moren til Faith og Rosa var på 14-ukers kontroll legene oppdaget at hun ventet sammenvokste tvillinger. Legene anbefalte på det sterkeste at svangerskapet ble avsluttet. Det kunne være dødelig – både for babyene og moren.

Foto. Privat

– Mor, som tidligere hadde mistet et barn like etter fødselen og deretter vært gjennom spontanaborter, nektet å lytte. Hun sa «Gud ga meg to hjerteslag, så la oss se hva som skjer,» forteller Faith til nettstedet Business Insider.

Rosa var en såkalt parasittisk tvilling – uten fullt utviklet hjerne eller kropp. De to babyene hatte en beskyttende sekk om hjertene, og delte en ventil. Den eneste grunnen til at Rose hadde overlevd var fordi hun brukte hjertet til Faith som en reservegenerator.

Kirurgene innså snart at de ikke kunne holde begge babyene i live.

– Problemet med sirkulasjonen vår tok livet av meg. Vi ble separert 3. februar 1999, sier Faith.

Faith Roberts feirer 8-årsdagen sin. Foto: Privat

De to var da tre dager gamle. Legene visste at det var den eneste sjansen Faith hadde til å leve. Men ingen reddet Rose.

– Tjuefire år etter tenker jeg på henne hver dag. Jeg takker henne for at hun gjorde meg ekstraordinær – en overlevende som, håper jeg, inspirerer andre mennesker med historien min, sier Faith.

Som følge av separasjonen måtte hun gjennom en rekke operasjoner som barn. Det ble mange og lange sykehusopphold. Nå skriver hun en bok for å hjelpe andre barn som må tilbringe mye av barndommen sin på sykehus.

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com