torsdag, april 9, 2020

Jenta døde i trafikkulykke – hennes siste ord er så viktig

Mest lest nå

Christine Kohts nye oppdatering: – kommer jeg til å dø?

I et nytt videoinnlegg på Facebook beskriver Christine Koht hvordan redselen for koronaviruset er for henne i disse dager. Men hun forteller også om...
Artikkelen fortsetter etter annonsen

Reflekterer du noen gang over hvor utsatt du er når du ferdes på veiene over vårt langstrakte land?

Mange av oss er redd for å fly, redd for edderkopper eller redd når det tordner. De færreste har nok den samme redselen når de daglig sitter seg i bilen. Noe som egentlig er litt rart når man tenker over det. Få ting er vel så farlig som å ferdes i trafikken. Problemet trenger ikke å være deg selv, du kan kjøre pent og pyntelig, ta det rolig og følge alle trafikkregler. Problemet er medtrafikanten du kan møte rundt neste sving.

Nå er ikke poenget med denne artikkelen å skremme deg. Vi oppfordrer så klart ikke til at du skal være redd hver gang du kjører bil. Da hadde antall mennesker med angst steget i været. Poenget med artikkelen er å sette fokus på kjøring i ruspåvirket tilstand.

Utrykningspolitiet har tidligere skrevet på sin Facebook-side at stadig flere blir tatt for å kjøre ruset.

«Livsfarlige sjåfører kjører i rus uten lappen. Politiet stopper stadig flere for å kjøre med rus.»

Samtidig viser en dybdeanalyse fra Statens vegvesen at rus var en sannsynlig medvirkende faktor i 21 prosent av dødsulykkene i 2014.

En ny undersøkelse som ble publisert i november 2019 viser at over 160.000 nordmenn har kjørt bil påvirket av alkohol eller andre rusmidler i løpet av det siste året. Undersøkelsen er gjennomført av Norstat og blant annet omtalt på dinside.

– Både disse og våre egne tall viser dessverre at det er en høy andel som kjører med rus. Kjøring med rus var medvirkende årsak i hele 34 prosent av dødsulykkene i 2018, noe som er den høyeste registrerte andelen siden vi startet med dybdeanalyser av dødsulykker, sier fungerende UP-sjef Jon Steven Hasseldal til Dinside.

Vi vil nå videreformidle en historie som vi fant på en amerikansk nettside. Vi kan ikke gå god for at denne historien er basert på faktiske hendelser, men budskapet er utrolig viktig.

Hennes siste ord

bilulykke
Illustrasjonsfoto

«Jeg dro til en fest og jeg husket på hva du hadde fortalt meg. Du sa at jeg ikke skulle drikke alkohol, istedet drakk jeg juice. Jeg var stolt over meg selv, som du sa jeg burde være. Du formante at jeg ikke skulle drikke og kjøre, i motsetning til hva noen venner sa til meg tidligere. Jeg tok en klok avgjørelse og ditt råd var korrekt, som alltid.

Når festen var over startet folk å kjøre hjem. Selv om de ikke var i stand til å kjøre bil skikkelig. Jeg gikk til bilen min med en god følelse som sa at jeg kom til å komme hjem i god behold. Jeg kunne aldri sett for meg hva som ventet meg, mamma.

Nå ligger jeg hjelpeløs på fortauet og hører politiet prate, «gutten som forårsaket ulykken var full».

Mamma. Stemmen hans høres ut som om den er langt borte. Blodet mitt er overalt og jeg forsøker å ikke gråte.

Jeg hører doktorer som sier: «denne jenta kommer til å dø.» Den unge gutten bestemte seg for å kjøre alt for fort mens han var full og nå må jeg dø!

Hvorfor gjør mennesker slikt, mamma, når det er risiko for å ødelegge uskyldige liv? Smerten skjærer i meg som hundre kniver.

Fortell min søster at hun ikke må gråte. Si til pappa at han må være sterk. Når jeg kommer til himmelen skal jeg ta vare på dere alle.

Noen skulle ha lært den gutten at det er galt å kjøre når man har drukket. Kanskje, om foreldrene hadde fortalt han det, ville jeg ikke vært i ferd med å dø nå.

Pusten min blir svakere og svakere. Mamma, dette er mine siste sekunder. Jeg er desperat. Jeg vil holde rundt min mor mens jeg ligger her for å dø.

Jeg ønsker å si hvor høyt jeg elsker deg mamma.. Jeg elsker deg. Takk for alt.»

Si i fra!

Historien forteller at jenta formidlet disse ordene til en journalist. Uansett om dette medfører riktighet eller ikke, så er historien virkelig for mange. Flere og flere mister livet i trafikken, og et høyt antall skyldes førere som kjører i påvirket tilstand.

Vær så snill. Ikke tillatt at noen sitter seg bak rattet når du vet at de er ruset. Si i fra! Prat fornuft til dem. Tilby dem skyss eller ring en taxi. Om de absolutt ikke hører på deg og kjører avsted, ring politiet.

Del den samme oppfordringen med dine venner, så kanskje vi kan bidra til en tryggere trafikk. Vær ansvarsfull – ikke drikk og kjør!

Neste artikkelNeste
Scroll ned

Siste nyheter